Delegacija distrikta Hongkou iz Šangaja u posjeti Baru

U ponedjeljak je u Baru boravila šestočlana delegacija iz Šangaja – Distrikta Hongkou u Narodnoj Republici Kini, sa kojim Opština Bar ima potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji.

Potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović je ugostila delegaciju koju je predvodio He Yidun, generalni direktor odjeljenja za rad Ujedinjenog fronta i predsjedavajući prekomorskog Udruženja prijateljstva Šangaja. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Bara i Udruženja privrednika Bara.

Predstavnici Opštine su sa gostima iz Kine razgovarali o mogućnostima za unaprijeđenje već postojeće saradnje između Bara i distrikta Hongkou i velikim potencijalima za saradnju u oblastima turizma, trgovine i poljoprivrede između dva lučka grada.

He Yidun, predvodnik delegacije Distrikata Honkou, naveo je da je kineska delagacija u posjeti Opštini Bar kako bi promovisali razmijenu i učvrstili saradnju i prijateljstvo koje je prije četiri godine krunisano potpisivanjem Sporazuma u Kini. Istakao je da je od 2014. preko 1,5 milijardi Kineza putovalo u inostranstvo i da je jedna od šansi za razvoj turizma upravo veliko interesovanje kineskih turista za posjete zemljama zapadnog Balkana. U tom smislu je bilo riječi o promociji Bara i Crne Gore kineskim turistima. Kako je kinesko tržište otvoreno za uvoz, Udruženju privrednika Bara su predstavljene mogućnosti povezivanja sa privrednicima iz Šangaja, a kao jedna od tema razgovora je bila i mogućnost razmjene iskustva u oblasti poljoprivrede.

Potpredsjednica mr Tanja Spičanović je istakla da se upravo ovakvom saradnjom na lokalnom nivou unapređuju tradicionalno dobri odnosi između Crne Gore i Kine i goste upoznala sa osnovnim karakteristikama Bara i njegovim privrednim i turističkim potencijalima.

Share.

Comments are closed.