Demokrate: Divlja gradnja jača i od koronavirusa

Saopštenjem za javnost obratio se Momčilo Leković, odbornik Demokrata u SO Bar. Obraćanje prenosimo u cjelosti.

“I dok se ovih dana u Crnoj Gori donose neke opravdane, neke manje opravdane mjere, a istovremeno propuštaju da se donesu po ocjeni stručne javnosti neke potrebnije mjere Vlade za suzbijanje širenja korona virusa, u Baru kao i cijelom crnogorskom primorju bez obzira na opasnost širenja korona virusa, užurbano je nastavljena izgradnja gotovo svih većih građevinskih objekata.

Ovdje se nameće prosto pitanje, apropo jedne od posljednjih Vladinih mjera, da li veću opasnost od širenja zaraze predstavlja pojedinac odnosno ribar koji sam na svojoj barci na otvorenom moru lovi ribu ili građevinski investitor sa svojih dvadeset, pedeset ili stotinu radnika koji zajedno putuju, jedu i rade na građevini, u većini slučajeva bez adekvatne zaštitne opreme?

Svakome je pa i laiku koji nije medicinske struke jasno od koga ‘vreba’ veća opasnost da zarazu ‘pokupi’ odnosno prenese dalje. Pa o čemu se onda ovdje radi?

Naravno, o onome što je u crnogorskom društvu odavno poznato, selektivnom pristupu i sagledavanju često nekih ličnih interesa od onih objektivnih, interesa društva.

A ako konkretno za primjer uzmemo opštinu Bar i tvrdnju glavnog poreskog inspektora Miloša Fuštića da se u Baru trenutno gradi preko stotinu divljih objekata i da je kako on kaže ‘scenario’ u svakom slučaju isti, onda lako dolazimo do odgovora. Po njegovim riječima, objekti od preko hiljadu kvadrata grade se nelegalno, uglavnom ih grade izvođači koji imaju ‘ekskluzivno’ pravo na gradnju angažujući pritom radnike iz inostranstva, pri čemu se porez ne plaća državi, dok se na ovaj način, kako Fuštić ističe iz budžeta ‘gubi’ preko tri miliona eura koji ostaju kod pojedinih moćnih investitora. Građevinski inspektori izađu na lice mjesta, napišu prijavu, ali gradnja se nastavlja, a prijava ide na sud. Investitor dobije šest mjeseci uslovno, ali je objekat od 3.000 kvadrata u međuvremenu završen. Čist inspektor, čist graditelj, a objekta nigdje nema u knjigama već samo u prostoru. Fuštić navodi da građevinska inspekcija jednostavno okreće glavu, a pred očima im cvjeta divlja gradnja. Naravno, sve ove navode glavnog poreskog inspektora za Opštinu Bar ni jedan nadležni organ još uvjek ne provjerava.

Dakle, čim se malo dublje zagrebe po površini odgovor se sam otkriva. Gradnja ne prestaje, gradnja ne smije stati, sa gradnjom se mora užurbano nastaviti pa i po cijenu pandemije i širenja korona virusa.

Time na kraju dolazimo i do odgovora na postavljeno pitanje zbog čega je jedan ribolovac koji prehranjuje porodicu veća ‘opasnost’ za državu od građevinskog investitora. Interes ipak nije svima isti” kaže se u saopštenju kojeg potpisuje Momčilo Leković.

Share.

Comments are closed.