Demokrate: Sutomore će za 100 godina izgledati svjetski

Danas su se saopštenjem za medije oglasile barske Demokrate.

“Trg, marina, šetalište. Šetalište, trg, marina i tako u krug, godinama i skoro deceniju. Od Žarka Pavićevića, Zorana Srzentića do Dušana Raičevića. Obećanje ludom radovanje, kako kažu naši stari.

U tom duhu, mi smo danas u Sutomoru nakon decenije obećanja aktuelne vlasti ‘svečano otvorili radove’ za obećani trg, marinu i šetalište, i to simboličnim postavljanjem table koju kao važan podsjetnik svih ‘lažnih obećanja’ poklanjamo građanima Sutomora. 

Danas na ovaj način šaljemo poruku da je aktuelna vlast još jednom izigrala povjerenje građana Sutomora, ostavljajući ovo mjesto u katastrofalnom stanju i pred ovu ljetnju sezonu. Ovako katastrofalan izgled, uvjereni smo, ne pamte ni najstariji stanovnici Sutomora.

Sraman odnos koji godinama traje prema ovom dijelu barske opštine nijesu zaslužili, kako privrednici, tako ni stanovnici centra Sutomora, naselja Haj Nehaj, Mišići, Rutke, Brca, Đuričine vode i svih ostalih naselja u koja lokalni vlastodršci zagaze samo kada treba obezbijediti glasove.

Da je u Sutomoru ‘izgradićemo ljepše i bolje, samo nas podržite još ovaj put’ glavna izborna krilatica svjedoči desetometarska cerada postavljena tokom parlamentarnih izbora na glavnoj gradskoj saobraćajnici. To je važan podsjetnik za sve stanovnike Sutomora o tome koliko ova vlast brine o njima i mjestu u kojem žive. Toliko brine da je finansirala kačenje fotografija o tome kako bi nekada možda moglo da izgleda njihovo prebivalište. 

Ni prošla godina nije prošla bez obećanja. Ovog puta ‘vrlo ozbiljnog’, pri čemu je došlo do potpisivanja sporazuma o izgradnji trga i šetališta iz 4 faze, pri čemu su glavni akteri sporazuma jasno potvrdili da se trg kao cjelina zbog neriješenih imovinskih odnosa još dugo godina neće moći graditi. Raspisan je tender, prvi je, kako to inače i biva, poništen. a drugi je još u toku. 

A šta se onda to u Sutomoru gradi? 

‘Gradi se’, reći će uglas iz aktuelne vlasti. I to je odgovor koji očekujemo.

I zaista, potvrđujemo unaprijed, prije samo mjesec dana izvršni direktor Morskog dobra Predrag Jelušić svečano je otvorio 10 m2 saniranog potpornog zida, predstavljajući ovu investiciju kao epohalnu. Dakle, čitavih 10 m2. Građani Sutomora bili su tih dana šokirani i u nevjerici posmatrajući kako Jelušić pred novinarima govori o ovoj velikoj investiciji.

Zato i na tabli koju poklanjamo građanima piše 10 m2 kao simbol kontinuiteta kojim se ova vlast rukovodi. A rukovodi se i cijenom, pa je cijena ekvivalentna mjesečnom primanju izvršnog direktora Morskog dobra koji mjesečno inkasira 2.850 eura za svoj, kako vidimo, rad od 10 kvadrata. 

Nadzor je, takođe, simbolično utemeljen, jer je Vlada često znala da Sutomore postavi na pijadestal izbornih obećanja kada je opština Bar u pitanju.

Radovi su počeli danas, a završavaju se ‘juče’, jer je tako jedino logično.

Na kraju, jedno je sigurno i time zaključujemo: Sigurnim korakom od 10 kvadrata Sutomore će za 100 godina izgledati svjetski.

Share.

Comments are closed.