Dodijeljene nagrade za najbolje radove na konkursu Crvenog krsta

U Velikoj sali SO Bar večeras su dodijeljene nagrade za najbolje likovne i literarne radove na konkursu koje već 14 godina, u Nedjelji Crvenog krsta, dodjeljuje Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar.

Pozdravljajući okupljene, Zorica Crnčević, sekretar Crvenog krsta Bar kazala je da je veoma zahvalna prije svega prosvetnim radnicima, bez čijeg angažovanja bi odaziv na konkurs bio mnogo slabiji. Ona je istakla da su literarne radove ocjenjivali pjesnici Miroslav Jovanović Timotijev i Milica Vuksanović Jovanović, a likovne Milena Koprivica, nastavnik likovnog obrazovanja. Tema za literarne radove za osnovce bila je “Ulica u kojoj živim”, a za srednjoškolce “Moje i tvoje ja”. Kada su likovni radovi u pitanju, tema za osnovce bila je “Selo” a za srednjoškolce “Jezero”.

Na likovni konkurs pristiglo je 97 radova iz tri osnovne škole- “Jugoslavija”, “Kekec” i “Meksiko”. Učestovale su i sve tri barske srednje škole, sa ukupno 16 radova.

U kategoriji osnovaca, za nabolji, izabran je likovni rad Anđele Đokvučić, IX-1 OŠ “Meksiko” čiji je mentor bila Vesna Radovanović. Drugo mjesto podijelile su  Milica Marković, VIII-3 OŠ “Meksiko”, mentor Vesna Radovanović  i Andrea Joksimović VII-4 OŠ “Jugoslavija”, mentor Danijela Drobnjak.  Treće mjesto podijelili su Nikolija Đukić i Luka Dujović, VIII razred OŠ “Kekec”, a mentor im je bio Goran Ćetković. Specijalna nagrada pripala je Milici Marićević, VI-5 OŠ “Jugoslavija”. Njen mentor bila je Danijela Drobnjak.

U kategoriji srednjih škola, najbolja je bila Anđela Čabarkapa IV-3 iz Ekonomsko-ugostiteljske škole, a njene mentorke bile su Mirjana Savićević i Ivana Kecojević. Drugo mjesto podijelile su Zana Barjaktarević, I-2 Gimnazije “Niko Rolović”, mentor Snežana Brajović  i Jelisaveta Levčenko III-5 Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole. Njene mentorke bile su Mirjana Savićević i Ivana Kecojević.  Treće mjesto pripalo je Isidori Radulović III-5 Gimnazije “Niko Rolović”, mentor Snežana Brajović i Marija Tufegdžić, III-5 Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole, mentori Mirjana Savićević i Ivana Kecojević. Specijalna nagrada pripala je Sandri Veličković III-6, Srednja Stručna škola, mentor Jakša Ćalasan.

Pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev kazao je da je ove godine iz pet osnovnih škola pristiglo ukuppno 29 radova. 

“Od 29 radova, skoro da nije bilo lošeg rada, ni promašene teme” istakao je on. Iz srednjih škola pristiglo je 17 radova, a najmanje iz Gimnazije, za koju je istakao da se nada “da će povratiti stari sjaj”.

“Godinama sam predlagao da se oformi Klub mladih pisaca, koji bi nosio ime Božidara Filipovića Fića, s obzirom na ot koliko je talentovanih mladih pisaca”, kazao je on.

Prvo mjesto za najbolji literarni rad na temu “Moja ulica i ja” dobila je Hristina Krgović IX-1 OŠ “Anto Đedović”, mentor Danijela Boljević. Drugo mjesto podijelile su Sofija Mitranić, VI-1 OŠ “Jugoslavija”, mentor Jelena Boričić i Elmedina Duraković IX-2 OŠ “Mrkojevići”, mentor Snežana Pejović. Treće podijelili su Amina Peković VI-a OŠ “Srbija”, mentor Željka Truš, Helena Krgović IX’1 OŠ “Anto Đedović” mentor Danijela Boljević  i Aldijan Bahović VIII-2 OŠ “Meksiko” mentor Vehbo Agović.

U kategoriji srednjih škola, prvo mjesto pripalo je Melani Taraniš, učenici Srednje stručne škole. Njen mentor bila je Živanka Krgović. Drugo mjesto podijelile su Anđela Krgović iz Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole, mentor Branislava Radulović i Dunja Jovanović iz Srednje stručne škole, mentor Živanka Krgović. Treće mjesto podijelile su Ines Brkanović iz Srednje stručne škole, mentor Živanka Krgović i Isidora Radunović iz Gimnazije, mentor Vesna Pavićević.

Specijalna nagrada dodijeljena je razrednom starješini V-5 odjeljenja OŠ “Jugoslavija” Radi Višnjić.

Timotijev je istakao da su mladi pisci uputili značajne poruke, a kazao je da ga je na početak njegove ljubavi prema pisanoj riječi, koju je u njemu probudio profesor u srednjoj školi, davne 1968. godine, podsjetio broj nagrada koji su osvojili učenici mentoa Živanke Krgović, kao i uspjesi njenih kćeri, učenica OŠ “Anto Đedović”.

Share.

Comments are closed.