Dodjela Luča i proslava polumature u OŠ Anto Đedović

U OŠ „Anto Đedović“ organizovana je svečanost povodom dodjele diplome “Luča” i proglašenja đaka generacije. Priznanja su dobila tri učenika, svi iz IX-1 odjeljenja- Helena Krgović, Hristina Krgović i Halid Softić. Za svoje polumaturantne škola je priredila slavlje u Gradskom restoranu 18. juna.

Za đaka generacije školske 2019/20 na sjednici Nastavničkog vijeća proglašene su Helena Krgović i Hristina Krgović. One su se istakle najboljim ocjenama tokom devetogodišnjeg školovanja, kao i uspjesima na opštinskom i državnom takmičenju iz italijanskog i engleskog jezika, literarnim konkursima, nagradama u sportu, kao i u vannastavnim aktivnostima.

“Na svečanosti koja je 17. juna upriličena povodom dodjele diplome ‘Luča’ i proglašenja đaka generacije, najboljim učenicama poželjeli smo mnogo sreće u daljem školovanju i izboru budućeg zanimanja”, istakla je direktorica Stanka Vukčević, posebno ponosna na njihov veliki uspjeh svih ovih godina.

Svečanosti su prisustvovali roditelji, učiteljice, vaspitačica, kao i odjeljenjske starješine nagrađenih učenika. Ovom prilikom Nastavničko vijeće nagradilo je i Tianu Đurović (IX-2) za najbolji rezultat ostvaren na eksternoj provjeri znanja na kraju III ciklusa (Maloj maturi).

Dobitnici diplome “Luča”, kao i Tiana Đurović, nagrađeni su knjigama, a đaci generacijei novčanom nagradom.

Tokom svečane dodjele diploma koja je organizovana u prostorijama škole, poštovane su mjere Instituta za javno zdravlje.

Za Helenu Krgović ovo priznanje predstavlja dokaz devetogodišnjeg truda i rada. Mnogo joj znači to što se našla među najboljim učenicima svoje škole.Tokom školovanja je, pored znanja, stekla mnogo lijepih iskustava i uspomena koje će pamtiti čitavog života. Neka od tih iskustava su bila dio nastave, a neka su, kako objašnjava, vezana za vannastavne aktivnosti koje je mnogo voljela.Svoju školu toplo preporučuje svim budućim generacijama.

“Jedna je od najljepše uređenih u Crnoj Gori, a takođe je mjesto gdje se trud i znanje cijeni i nagrađuje”, kaže Helena. Ova vrijedna djevojčica još uvijek nije odlučila kojim zanimanjem u budućnosti želi da se bavi.

I zaHristinu Krgović ova nagrada predstavlja rezultat rada i učenja tokom cijele osnovne škole i upravo je potvrda da se uspjeh cijeni i nagrađuje. Tokom školovanja naučila je da se radom sve može postići.

Iako nam se ponekad može posrećiti, zna da smo svi naučili da se na sreću ne možemo oslanjati, jer trud je ono što se na kraju isplati. Prema njenim riječima, OŠ Anto Đedović je toliko očuvana da „izgleda kao da je upravo sagrađena, a uređena je od strane učenika i nastavnika tako da se zaista čini da ljepše nema“.

“Što je još važnije, poštovanje između nastavnika i učenika je obostrano. Svi roditelji bi poželjeli da njihovo dijete ide u našu školu, jer će u njoj sigurno napredovati”, istakla je Hristina. Mnogo je razmišljala o svojoj budućnosti, a tokom školovanja mijenjale su se ideje o tome šta želi da postane. Još uvijek je otvoreno nekoliko opcija, a kaže da ima dosta vremena za tu odluku

Halidu Softiću diploma “Luča” predstavlja veliki ponos i simbol za godine vrijednog rada i truda. Ova nagrada je, poručuje, satisfakcija da nastavi dalje kao i do sada. Stekao je brojne prijatelje, naučio šta znači biti radan, marljiv, human i prije svega dobar čovjek. Budućim generacijama poručuje da je O.Š. “Anto Đedović” škola koja “podstiče učenje i druženje po svjetskim standardima i podvači da je veoma ponosan što je bio njen đak. Njegova želja je da nakon školovanja postane doktor medicine, jer želi da se bavi humanim i prije svega čestitim radom.

Nakon uspješno završene školske 2019/20. koja će svima ostati u sjećanju po okolnostima u kojima se realizovala, OŠ „Anto Đedović“ priredila je slavlje za svoje polumaturante.

Svečanost je, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i roditelja učenika, organizovana u Gradskom restoranu 18. juna sa drugarima i nastavnicima iz OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca.

Učenici OŠ “Anto Đedović” tradicionalno se, prije glavne svečanosti, okupljaju ispred škole i zajedno idu na proslavu. Tako je bilo i ove godine, ali je zbog zabrane masovnog okupljanja i poštovanja mjera Insituta za javno zdravlje, izostao defile.

Direktorica škole, profesorica Stanka Vukčević kaže da su ispratili generaciju veoma uspješnih učenika. Oni su učestvovali u mnogim projektima i osvojili nagrade na raznim takmičenjima- iz italijanskog jezika, engleskog jezika, biologije, ekologije, programiranja, matematike, na literarnim i foto konkursima, a osvojili su i nekoliko medalja na muzičkih manifestacijama, sportskim takmičenjima i vannastavnim aktivnostima.

Zbog svih ovih priznanja u školi su veoma ponosni, a direktorica Vukčević zahvaljuje talentovanim učenicima što su na ovako divan način proslavili ime OŠ “Anto Đedović”. Posebno ističe njihovu angažovanost u humanitarnim akcijama kojih je prethodnih godina u školi bilo mnogo. Ono po čemu će ova generacija svima ostati u sjećanju jeste i primjerno vladanje po kome su prepoznati i bili uzor ostalim učenicima. To su dokazali i na proslavi polumature kada su za svakog nastavnika/-cu i upravu škole pripremili posebne riječi zahvalnosti i tako izrazili radost što su ih na pravi način usmjeravali tokom devetogodišnjeg učenja i druženja.

Direktorka škole podsjeća da već niz godina u školi njeguju tradiciju da na najljepši način isprate polumaturante. Povodom završetka nastave za učenike devetog razreda, organizuje se u školskom dvorištu tzv.”vesela završnica”- zabava za sve učenike i zaposlene. Ove godine je to izostalo iz opravdanih razloga, ali su zato iskoristili polumatursko slavlje da pjevaju, igraju zajedno učenici, nastavnici i zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi.

“Divne uspomene koje nas vežu sa djecom zaslužuju da imaju ovakvu lijepu završnicu”, istakla je direktorica Vukčević i zahvalila kolektivu Gradskog restorana, kao i ‘Studiju Petović’ koji tradicionalno medijski podržava proslavu polumaturanata ove škole.

Share.

Comments are closed.