Dodjelom nagrade Živa okončan Forum slovenskih kultura

Ceremonijom dodjele šestog izdanja nagrade „Živa“, sinoć je, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, okončan zvanični dio Foruma slovenskih kultura, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, Međunarodne fondacije Forum slovenskih kultura, Kulturnog centra Bar i Opštine Bar.

Andrea Rihter, direktorka Foruma, istakla je zadovoljstvo što se Forum organizuje u gradu kao što je Bar. Dodala je da je Crna Gora važan član Foruma, od samog početka, posebno na tome zahvalivši Dragici Milić iz Minstarstva kulture, te Kulturnom centru i Opštini Bar.

Neda Knežević, članica žirija, istakla je da svake godine, od februara do aprila, tim sudija putuje kroz 13 slovenskih zemalja, posjećuje muzeje i traži one koji bi bili nominovani za nagradu.

“Na ovaj način, kreirali smo platformu koja povezuje stotine muzeja i njihovo istorijsko nasljeđe, dajući im prostor i poršku za umrežavanje, dijalog i edukaciju”, istakla je ona.

Specijalno priznanje za liderstvo dodijeljeno je Galeriji Matice srpske. Nagrada za liderstvo pripala je Muzeju dekorativne umjetnosti Prag. Za kreativnost, nagrađen je poljski muzej Opole. Specijalnu nagradu, za ispričanu priču, dobio je War Childhood Museum Sarajevo, čije postavke pokazuju koliko rat pogađa djecu. Specijalnu nagradu za otvorenost i pažnju prema posjetiocima dobio je Međunarodni centar grafičke umjetnosti Ljubljana. Posebnu nagradu dobio je i muzej Caricino iz Moskve.

Specijalno priznanje – Ambasador Foruma slovenskih kultura za dragocjeni doprinos prepoznavanju ove ustanove i uspostavljanju veza pripalo je Baranki Dragici Milić, generalnoj direktorki Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo.

Nagrađen je i Memorijalni kompleks Brest u Bjelorusiji, dok je nagrada “Živa” pripala Državnom muzeju političke istorije Rusije iz Petrograda.

Dragica Milić je za Radio Bar i Bar Info istakla da je prijatno iznenađena ovom nagradom. “Što god radim, pokušavam da kroz svoj posao afirmišem i ono što je neko nasljeđe i kultura, ne samo u ovom gradu, nego i u ovoj ustanovi u kojoj se sve ovo dešava”, istakla je ona.

Share.

Comments are closed.