Dogovoren modus polaganja maturskog ispita, prihvaćen veliki broj sugestija Unije srednjoškolaca

Gradivo iz četvrtog tromjesečja neće se polagati na ovogodišnjem maturskom ispitu, odlučeno je na sastanku predstavnika Unije srednjoškolaca Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra. Zahtjev Unije srednjoškolaca prihvaćen je i potvrđen od ovih institucija, koje su im obećale kvalitetnu pripremu polaganja, uz poštovanje epidemioloških mjera. Srednjoškolci su na tom sastanku sugerisali još niz konstruktivnih predloga, od kojih je najveći broj i prihvaćen.

Kako će i na koji način biti realizovano polaganje maturskih ispita, za Bar Info je pojasnio potpredsjednik Unije srednjoškolaca Crne Gore Vladimir Perazić, učenik završnog razreda škole “Danilo Kiš” iz Budve. Razgovor će sjutra biti emitovan i na frekvencijama Radio Bara.

RB: Eliminacija pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda na polaganju maturskih ispita, bila je jedan od zahtjeva koji je Unija srednjoškolaca Crne Gore zatražila od Ministarstva prosvjete. To nije i jedini bitan zahtjev koji ste iskazali na sastanku sa predstavnicima Ministarstva i Ispitnog centra Crne Gore. Ocjene će biti zaključene ranije, kako bi se ostavilo više prostora za pripremu mature, a počela je i distribucija pripremnih testova. Inače, inicijalni predlog Unije srednjoškolaca je bio otkazivanje maturskih ispita, ali se zbog pojašnjenja koje ste u Ministarstvu dobili, od toga odustali. Kako je protekao sastanak, šta ste sve predložili i dogovorili i kakve su reakcije maturanata na donijete odluke?

VP: Tokom prošle nedjelje predstavnici Unije srednjoškolaca imali su sastanke sa predstavnicima Ministarstva prosvjete. Prethodno, u komunikaciji sa Učeničkim parlamentima, na temu maturskog ispita, zauzeli smo stav da matura ne treba da se održi i prenijeli ga Ministarstvu.

Sagledavajući činjenice koje su nam predočene, a koje su sadržane u neophodnosti održavanja maturskog ispita, koju je Ministarstvo pojasnilo, ponovo smo razgovarali sa Učeničkim parlamentima svih škola i odlučili da zatražimo sažetije ispite i redukciju sadržaja.

Na sastanku koji smo imali sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra Crne Gore, predočili smo oba zahtjeva. No, kako je pojašnjeno da se matura ne može odlagati zbog različitih okolnosti, predstavili smo stavove za redukovanje maturskog ispita, koji su stavovi predstavnika svih Učeničkih parlamenata u Uniji srednjoškolaca Crne Gore.

Većina naših zahtjeva je uvažena. Pored eliminisanja gradiva iz četvrtog klasifikacionog perioda, koje se neće naći ni na eksternom, ni na internom dijelu ispita, tu je i zahtjev da se na sajtu “Uči doma” objave publikacije sa dosadašnjim testovima, da bi se olakšala priprema polaganja. Uz publikacije, na sajtu će biti prezentovani i časovi, sa tematikom, usko vezanom za maturski ispit. Jedan od naših zahtjeva bio je i da se skrati rok za ocjenjivanje učenika za četvrti klasifikacioni period.

RB: Umjesto 20.maja, ocjene će biti zaključene ranije, kako bi ostalo više vremena za pripremu mature. Distribucija pripremnih testova je otpočela. Da li su testovi dostupni svim srednjoškolcima? Jeste li imali uvid u neke od testova, kakvi su prvi utisci?

VP: Rečeno je da sve ocjene moraju biti zaključene do 15. maja. Vjerujemo kako će one biti zaključene i ranije, da bi što više vremena ostalo za pripremu, mature, jer je već prvi ispit iz Crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, zakazan za 20. maj. Važno je istaći da će za učenike koji ne žive u gradovima u kojima pohađaju školu, biti organizovan prevoz i dobiće potvrdu o mogućnosti kretanja između opština, jer je zabrana na snazi do 1. juna.

Testovi za maturski ispit još ranije su izašli uz dnevne novine “Vijesti”, a isti testovi štampani su i uz dnevne novine “Dan” 4, 5. i 6. maja. Testovi za stručni ispit uskoro će biti objavljeni uz “Vijesti”, a novi testovi za maturski ispit uz “Dnevne novine”. Takođe, na platformi “Uči doma” uskoro će početi emitovanje pripremnih časova, a sve ove informacije srednjoškolcima su dostupne na društvenim mrežama Ministarstva prosvjete i Unije srednjoškolaca. I na našem sajtu uskoro će biti objavljeni materijali za pripremu maturanata. Što se tiče utisaka, smatramo da uz obnavljanje gradiva koje smo savladali u prethodne četiri godine, testovi ne bi trebali predstavljati problem.

RB: Neophodnost polaganja mature sadržana je i u činjenici da se ocjene sa ovog ispita vrednuju i prilikom upisa na fakultet, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu. Kakav je vaš stav i da li ste zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom korona virusa, razmišljali o tome gdje upisati studije? Koliko je sve ovo uticalo da, iako to možda prvobitno niste planirali, studije nastavite u gradu u kojem živite, ili isključivo u Crnoj Gori? Šta o tome kažu vaši roditelji? Kakve savjete dobijate, pretpostavljam da odluku nije lako donijeti?

VP: I prije početka pandemije korona virusa, moj plan je bio da ostanem u Crnoj Gori i ovdje upišem fakultet. U razgovoru sa vršnjacima saznajem da oni koji su planirali da idu van naših granica i školovanje nastave u zemljama regiona, bez obzira na trenutnu situaciju, tu odluku vjerovatno neće mijenjati. Odluku, definitivno, nije lako donijeti, ali raduje činjenica da je u Crnoj Gori situacija veoma dobra i nadamo se da ćemo se uskoro vratiti u normalu.

RB: Ono što je uz redovne nastavne aktivnosti, san svakog srednjoškolca, jesu ekskurzije i proslava mature. Ekskurzije su obustavljene i teško da će uskoro moći da se realizuju. Šta je sa proslavom ispita zrelosti? Kolike su šanse da se svi vi, koji ste na ovaj trenutak čekali 18 godina, vaši roditelji, nastavnici i cjelokupno građanstvo, obraduje maturskom defileu i pozdravi vas aplauzima, ovog puta ne samo zbog mature, već i zbog slavljenja života i zdravlja, zbog izdržljivosti koju su naši mladi ljudi pokazali?

VP: Definitivno da svi mi željno iščekujemo matursko veče, a ono što je trenutni stav Instituta za javno zdravlje jeste da se na polumaturske i maturske večeri gleda kao na bilo koje drugo javno okupljanje. Znamo da su ona trenutno zabranjena. Ipak, nadamo se da će nakon prestanka ove mjere, uskoro, započeti i priča oko organizacije maturskih proslava, ali o tome će odlučivati svaka škola pojedinačno. Ako ne bude moguće organizovati ih u junu, neka budu organizovane u avgustu, ili septembru, za sve nas je bitno da budu održane.

Share.

Comments are closed.