Donacijska izložba za gladnu djecu Afrike

Sinoć je u sutomorskom restoranu “Izvor”, u organizaciji Župe Sutomore pri Kotorskoj biskupiji, održana donacijska izložba “Djeca za djecu”, na kojoj su prikupljana sredstva za djecu u Africi, preko Ureda za misije.

Petnaestak dana ranije, djeca iz Sutomora, Brca, Šušanja i Bara su ukrasila po svom nahođenju misijske kućice od gipsa – rad Mladena Perkovića iz Vinkovaca, a na izložbi su ponuđene na prodaju, kao i dvije umjetničke slike – Gorana Ćetkovića i Danijele Stanković Drobnjak.

Svečanosti su prisustvovali Nadbiskup barski i apostolski administrator Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, poglavarka provincije milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova sestra Valerija, a besjedio je kotorski biskup u miru, msgr. Ilija Janjić.

Milosrdne sestre sv. Križa iz Bara pjevanjem su animirale događaj, a u publici su bile i sestre franjevke od Bezgrješnog začeća – Crnogorske provincije, te predstavnici različitih humanitarnih udruženja i NVO, istaknuti pojedinci i volonteri koji djeluju na području barske opštine, pomažući siromašne, volontiraju u radu sa starijima na župama, pomažu u zbrinjavanju životinja, brinu se da okolina bude čistiji i ljepši… Veče je vodila Ana Čakalović.

Don dr Dejan Turza, upravitelj župe, pojasnio je razlog okupljanja i smisao godine misija i Svjetskog dana siromaha. Kotorski biskup u miru, mons. Ilija Janjić, govorio je o svojim iskustvima tokom posjete misonarima u Tanzaniji, uz prateće fotografije.

Slikarka Danijela Stanković Drobnjak pohvalila je radove djece. “Kućica nije izabrana slučajno jer ona simbolizuje mir, zajedništvo, porodicu i napredak. U izradi maketa koristili su prirodne materijale karakteristične za naše podneblje (šišarke, drvo, borove iglice, osušeno lišće, prirodne boje i povrće). Modeli su nalik afričkim kućicama u kojima tamošnja djeca žive. Na vrlo kreativan način djeca su naučila o svojim vršnjacima sa afričkog kontineta, učeći istovremeno o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti kao i važnosti obrazovanja za njihov život”. Za ovu prigodu su ona, kao i slikar iz Brca Goran Ćetković donirali po jednu svoju sliku.

“Program čitavog dana bio je pod okriljem poruke pape Franje povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana siromašnih – ‘Nada ubogih neće biti zaludu’. Papa je upozorio na nove oblike siromaštva danas: brojne osobe koje su morale napustiti svoje domove, djecu koja su prisilno odvojena od svojih porodica, mlade koji se žele ostvariti kroz zaposlenje, ropstvo seksualnog zlostavljanja i drogiranja. Sveti Otac nas tako poziva da se ne zaustavljamo samo na materijalnim potrebama, nego da svakom čovjeku koji je u potrebi pristupamo individualno prepoznajući njegove potrebe – materijalne, kulturološke i duhovne. Upravo radi toga smo pozvali nevladine organizacije i volontere koji rade na tome da se na lokalnom nivou pomogne siromašnom i ugroženom čovjeku, očuvanju šume i mora od smeća, te zbrinjavanju nezaštićenih i odbačenih životinja. Da je ovakav vid zahvale i okupljanja potreban, pokazao je lijepi odaziv različitih udruženja i organizacija: Caritas – Bar, zajednica Cenacolo, Izviđački odred ‘24. Novembar’, Novo i ljepše Sutomore, Udruženje Spičana – Nehaj, Žene Bara, Povjerenje, Čisto more, Zupci Production, Šapice i Sunčani sat”, rekao je za Bar Info idejni pokretač ove donatorske večeri, don Dejan Turza.

Svečanost je završena na tradicionalni način u hotelu “Izvor” – bogatom trpezom sa specijalitetima spičanskog kraja koju su pripremili domaćini, porodica Petrović. Organizatori donatorske večeri zahvalili su se poseban način domaćinima na ustupljenom prostoru, a msgr Ilija Janjić im je darovao prigodnu sliku, rad umjetnika iz Tanzanije.

Share.

Comments are closed.