Dr Anastazija Miranović nova predsjednica Crnogorskog nacionalnog komiteta ICOM-a

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Baranka dr Anastazija Miranović, izabrana je za predsjednicu Crnogorskog nacionalnog komiteta ICOM-a (International Council of Museums), na Skupštini te organizacije koja je održana juče na Cetinju.

ICOM – International Council of Museums (Međunarodni savjet muzeja) je međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećenih očuvanju, zaštiti i predstavljanju svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Osnovana je 1946. godine u sistemu Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO.

“Počastvovana sam izborom na ovu odgovornu funkciju, tim prije što su me podržale kolege, povjerivši mi da ih predvodim na zajedničkom poslu očuvanja, zaštite i unaprjeđenja kulturne baštine i generalno muzejske djelatnosti”, rekla je za Bar Info dr Miranović.

ICOM predstavlja mrežu od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta, 118 nacionalnih komiteta i 32 internacionalna komiteta posvećenih različitim aspektima muzejskog rada i zaštite kulturnog nasljeđa.

Share.

Comments are closed.