Predsjednica MZ Bar I, dr Branka Purlija: Ne smijemo dozvoliti da nas nadvlada strah i sebičnost

“Bolesti i strahu se jedino možemo suprostaviti strpljenjem. Panici nema mjesta. Radujmo se sitnicama, izlasku sunca, lijepoj knjizi, dobrom filmu, duhovitom video klipu, dječjem osmjehu, jer će i ovo zlo proći, kao što svako drugo prolazi“, ovim riječima slušaocima Radio Bara danas se obratila predsjednica Odbora MZ Bar 1-Topolica dr Branka Purlija.

Rođena Baranka-Crmničanka, majka trinestogodišnje djevojčice Iskre, u poučnom obraćanju slušaocima je navela da neuki i zluradi ovih dana izgovaraju prekorne rečenice, poput: “šta je ovo uzeli su nam slobodu; tjeraju nas da peremo ruke; da nosimo maske; zabranili nam espresa po kafićima, kladionice, šopinge; djecu smjestili u kuće; zabranili da radimo, a ne kažu kako je to istina i da je to za naše dobro“.

“Jeste istina, koja ni malo nije prijatna, ali nas možda natjera da budemo ljudi, zaboravimo na nacionalne i sve druge vrste podjela, ne ostanemo robovi Roleksa i Ajfona. Epidemija nas je udaljila fizički, ali ne i emotivno. Zato, ne smijemo dozvoliti da nas nadvlada strah i budemo sebični“, kazala je Purlija.

Pozitivno je i raduje, što se zbog cjelokupne situacije mnogi brane humorom.

“Poznati smo kao narod koji posjeduje zdrav humor i u teškim situacijama. Razmjenom duhovitih video klipova održavamo zdrav duh, dobro raspoloženje, pokazujemo strpljenje. A strpljenje je jedini način kojim se možemo suprostaviti bolestima i strahu. U trenutnoj situaciji najpotrebnija su nam dva umijeća: slušanja i davanja. Slušanja Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, odnosno NKT, Lokalne samouprave. Umijeće davanja je rijetkost, ali smo svjedoci koliko se ovih dana u Crnoj Gori daje, koliko smo svi slični. Mladi brinu o starima, bogati o siromašnima“, objašnjava ona.

dr Branka Purlija
dr Branka Purlija

MZ Bar 1 Topolica, na čijem čelu je dr Purlija, obuhvata površinu cijele Topolice, prostirući se od Lakovića do Volija, a sa druge strane do rijeke Željeznice i do željezničke pruge.

“Još u decembru održali smo konstruktivnu sjednicu, na kojoj su planirane brojne aktivnosti. Epidemija nas je spriječila i odložila njihovu realizaciju, ali smo ovih dana aktivni u segmentima gdje je naše učešće neophodno. Funkcionišemo posredstvom onlajn grupe jer tako nalaže i sama situacija straha pred jakom i nevidljivom opasnošću, a kada je neophodno izađemo i na teren“, kaže Purlija.

Odgovarajući na pitanje Brankice Mandić o djelovanju Odbora ove MZ, Purlija je objasnila da je “Bar 1 Topolica“ na početku epidemije uručila skromnu donaciju narodnoj kuhinji NVU Žene Bara. Nakon toga, u saradnji sa lokalnom upravom, angažovali su se u radu sa volonterima Crvenog krsta.

Pribavljaju informacije o svima kojima je pomoć potrebna.

“Nije sramota biti gladan, sramota je ćutati o tome! Opštini Bar i građanima, na raspolaganju su naši brojevi telefona: Svetlane Perović (068 00 22 57) i moj (067 51 86 87)“, kazala je Purlija. 

I kao što je “sramota ćutati, a biti gladan“, sramota je i “imati, a tražiti“, naglasila je ona, aludirajući na pojedinačne zloupotrebe, kada je u pitanju organizovana pomoć.

“Zato i postoji naša onlajn grupa, gdje su članovi Odbora MZ povezani i po potrebi organizuju i terenski obilazak. U posjedu smo informacija o svim ljudima koji su se prijavili za pomoć i koju im isporučujemo posredstvom Crvenog krsta“, pojasnila je.

Purlija je na kraju ponovila da se bolesti i strahu jedino možemo suprostaviti strpljenjem:

“Panici nema mjesta. Radujmo se sitnicama, izlasku sunca, lijepoj knjizi, dobrom filmu, duhovitom video klipu, dječjem osmjehu, jer će i ovo zlo proći, kao što svako drugo prolazi. Možda je u svemu dobro što smo opomenuti da se vratimo pravim vrijednostima života“. 

Share.

Comments are closed.