Dr Jovićević: Striktno poštovati mjere, izbjegavati okupljanja

Epidemiološka situacija je nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan, jer smo juče imali 21 novoprijavljeni slučaj infekcije korona virusom, tako da je ukupan broj inficiranih u Baru 245. Nepromijenen je i broj oporavljenih – 261, a pod nadzorom se nalazi 176 lica. To su osobe koje su u samoizolaciji i osobe koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom koji ne ograničava kretanje. Danas je u Baru testirano 31 lice,  na osnovu čega možemo konstatovati da se broj zahtjeva za testiranjem ne smanjuje- u prosjeku se dnevno u Domu zdravlja Bar testira od 30 do 40 lica. To je, gostujući u prijepodnevnom programu Radio Bara, navela koordinatorka Higijensko-epidemiološke službe, dr Ljiljana Jovićević.

Ona je objasnila da su juče stigli nalazi za dio uzoraka poslatih u Njemačku.

“U ovih 21 novoprijavljenih slučajeva, ulazi dio pozitivnih iz te grupe. U toku dana očekujemo da će stići i preostali nalazi, među kojima će, vjerovatno, biti još slučajeva inficiranih koronavirusom”, kaže dr Jovićević.

Na pitanje da li treba uzimati suplemente, kao i da li se preporučuju onima koji su pozitivni, a nemaju simptome, dr Jovićević je istakla da ne postoji apsolutno nijedna nova preporuka u odnosu na one na kojima struka od početka insistira. Ona smatra da je glavni razlog što se broj inficiranih ne smanjuje, uprkos apelima ljekara, taj što se građani ne pridržavaju zabrane okupljanja. Upravo to je, podvlači doktorka, najčešći uzrok prenošenja infekcije posljednjih dana.

Apeluje na građane da se pored preventivnih mjera- distanca, ruke, maska, pošto dolazi vrijeme slava, pridržavaju preporuka koje su date, izbjegavaju sva okupljanja, jer je rizik od prenošenja infekcije na taj način višestruko povećan.

“Tada se ne nose maske, ne vodi se računa o distanci i to su najčešći razlozi prenošenja i širenja bolesti”, upozorava dr Jovićević.

Share.

Comments are closed.