Dr Kraja mobiliše dijasporu

Iznova dijaspora potvrđuje da nije zaboravila zavičaj i, kao nebrojeno puta do sada i u vremenu kada hara pandemija koja odnosi živote, pruža ruku podrške, pomoći i ljubavi.

Na incijativu dr Selatina Kraje pod okriljem “Gofundme.com” pokrenuta je kampanja pod nazivom “Hitna pomoć COVID-19 za Krajinu” za pomoć ugroženom stanovništvu tog dijela barskog zaleđa. Cilj je da se prikupi iznos od 200.000 dolara. Do sada je uplaćeno oko 75.000 dolara, uključujući i donaciju Udruženja “Kraja” od 5.000 dolara. Krajinjani su zahvalni od srca.

Treba napomenuti da su od početka epidemije iseljenici nekoliko puta organizovano pomagali Krajini. Posebne emocije izaziva briga o porodicama čiji su najmlađi članovi smrću roditelja postali siročad. Uz žitelje rodnog kraja, u takvim slučajevima pomagli su i stanovnike Vladimira i Ulcinja.

Dr Kraja je na Facebooku postavio video, u kojem govori o vanrednoj situaciji, simptomima i preventivnim mjerama koje treba poduzeti. Početni simptomi, kako podsjeća, su uglavnom groznica i visoka temperatura, upaljeno grlo, jak kašalj, otežano disanje. Virus može izazvati ozbiljne komplikacije koje ugrožavaju funkciju respiratornih organa, kardiovaskularnog sistema i bubrega. Počinje sa blažim simptomima, koji se može pogoršati i dovesti do smrtnog ishoda. Najugroženije su starije osobe, hronični bolesnici (osobe sa dijabetesom, srčani bolesnici…).

http://krajacovid19.com/

Preventivne mjere koje se predlažu za sprečavanje infekcije su pranje ruku vodom i sapunom, upotreba dezinfekcionih sredstava, pokrivanje lica tokom kašljanja ili kijanja i poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra. Period inkubacije je 14 dana, tokom kojih zaražene osobe ne moraju pokazivati simptome, ali mogu virus proširiti na druge ljude.

Dr Kraja naglašava da je krajnje vrijeme da svi daju doprinos očuvanju zdravlja i smanjenju fatalnih posljedica, pozivajući na veću solidarnost i humanitarnu podršku oboljelima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. 

Ovaj posvećeni ljekar je u svakodnevnom kontaktu sa kriznim Štabom za vanredne situacije u Krajini, gdje je u prostorijama Hitne pomoći tamošnje ambulante osposobljena ordinacija za mještane za koje postoji sumnja da su inficirani koronavirusom.

Za djelovanje u hitnim slučajevima nadležan je tim kojim predsjedava Aiše Kolić, a čine ga Bećir Berjašević, dr Ganimete Hodža, dr Blerta Đoni Arbneši, dr Jasmina Đenčić i dr Mehmet Đenaši. Osobe koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom, treba da se obrate dr Ganimeti Hodža, koja ih upućuje na testiranje. Covid pozitivni sa blagim simptomima provode dvije sedmice u samoizolaciji, uz nadzor medicinskog tima koji funkcioniše i zahvaljujući doprinosu donatora, a one sa težom kliničkom slikom upućuju u bolnicu.

„Sve smo uradili kako bi situaciju držali pod kontrolom. Nemamo vremena za gubljenje. Zdravstvene vlasti nas pozivaju da se pridržavamo preventivnih mjera koje preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, kako bi svako od nas zaštitio sebe i svoje najbliže od ove teske bolesti“, poručio je dr Kraja.

Share.

Comments are closed.