Dr Milica Vuksanović: Nećemo povećavati cijene, bez obzira na povećanje PDV-a za reagense

Gošća Promenade četvrtkom Radio Bara koju uređuje i vodi Milan Vujović,  bila je primarijus dr Milica Vuksanović, specijalista medicinske biohemije.

MV: Nagrada za društveno odgovorno poslovanje Unije poslodavaca Crne Gore za mala preduzeća za 2019. godinu jeste neposredan povod za ovo vaše gostovanje, pa nam ukratko kažete o kakvoj se, zapravo, nagradi radi.

Dr Vuksanović: Ta nagrada za društveno odgovorno poslovanje je pripala nama kao malom preduzeću i došla je u vrijeme kada naša firma slavi 20 godina rada. Mnogo nam znači to što su nas prepoznali kao društveno odgovornu firmu koja posluje u svojoj zajednici, u Crnoj Gori, i koja uz to što odgovorno radi svoj posao već 20 godina, misli i na one koji žive oko nas, a koji iz nekih razloga, pojedinici ili ustanove, svejedno, ne mogu da stvore sebi uslove za normalno funkcionicanje. Mi tu pomožemo koliko možemo. Smatram da svaki pojedinac i svaka firma treba da se osvrne oko sebe i da pomaže drugima u okviru svojih mogućnosti. To smatramo kao svoju obavezu a ne kao žrtvu. Moje mišljenje se poklapa sa onim da čovjek ima onoliko koliko drugome daje, što je, čini mi se, rekao Ivo Andtić. Mi smo kao firma pokušali da budemo i društveno odgovorni, pored toga što smo odgovorni prema svojim zaposlenima. To smatramo zakonskom obavezom u okviru svog poslovanja. Naši zaposleni imaju sva prava iz radnog odnosa, imaju normalne plate. O tome ne bih ni pričala jer smatram da je to nešto što je obaveza poslodavaca.

MV: Koliko ima zaposlenih u vašoj firmi?

Dr Vuksanović: Četrnaestoro. Počeli smo sa dvoje zaposlenih prije 20 godina, pa smo povećali broj na tri – četiri, da bismo polako došli do četrnaestro.

MV: To da ste društveno odgovorni prepoznato je i van granica Crne Gore. Ovo vam je druga nagrada, 2017. ste primili nagradu za 2016. godinu u Dubrovniku od ,,Stvaratelja za stoljeće“.

Dr Vuksanović: To je jako lijepa nagrada i mi smo na nju ponosni. Već odavno smo prepoznati van Crne Gore po svom kvalitetu, jer se trudimo da radimo onako kako treba da se radi i to su prepoznali i ljudi iz te organizacije koja se zove ,,Stvaratelji za stoljeća“.

MV: Biohemijsko mikrobiološka laboratorija „Dr Vuksanović“ osnovana je 1999. i to kao biohemijska laboratorija, a tokom 2003. počela je sa radom i mikrobiološka laboratorija. Šta sve pacijenti sada mogu da dobiju u poliklinici ,,Dr Vuksanović“?

Dr Vuksanović: Mi smo počeli 1999, moram to da kažem, u neko ludo vrijeme, kada su se državna preduzeća zatvarala, a privatna još nisu počela da funkcionišu. Počeli smo da se spremamo za rad u privatnoj praksi. Bilo je jako teško nabaviti opremu jer se nije znalo ko šta uvozi i ko šta radi. Između Srbije i Crne Gore postojala je neka nazovi granica a zapravo nije bilo granice, tako da ako kupite neku opremu u Srbiji i onda dođete u Crnu Goru, onda dođete na neku granicu gdje vas zaustave i počnu da ispituju šta to nosite i šta će vam to, a ja kažem da mi je to potrebno za laboratoriju. А, imate laboratoriju, nemam, pa kako možete da nosite, pa rekoh da bih otvorila laboratoriju moram da nosim ovo što sam sada kupila. Tu je bilo raznih interesantnih situacija. Ono što je nama dalo najveći zamajac, to je bilo 2000. godine, neposredno poslije otvaranja. Nabavili smo jedan aparat za analizu hormona, tumor markera, virusa, itd. koji je mogao da za dva sata uradi analize. U to vrijeme, u Crnoj Gori ste, a i u Srbiji, mogli dobiti takve rezultate za sedam dana do mjesec. Mi smo to završavali za dva sata. To nas je uzdiglo u odnosu na ostale oko nas i nastavili smo da dalje pratimo sve trendove i nabavljamo opremu. U jednom trenutku smo shvatili da nam je potrebna i mikrobiologija da bismo mogli da dobijemo kompletnu dijagnostiku pa smo otvorili i mikrobiologiju, tako da sada imamo i mikrobiološke analize. Godine 2016. otvorili smo Мedicinu rada pa izdajemo medicinska uvjerenja za razne potrebe – vozače, nošenje oružja, pomorce, profesionalne vozače, boravak stranaca, itd. Tu smo zaokružili sav posao, jer da bi se ljekarska uvjerenja izdala, morate uraditi laboratoriju za mnoge od tih uvjerenja, tako da smo tu kompletni. Što se tiče laboratorijske dijagnostike, mislim da imamo veoma širok asortiman usluga jer imamo i opremu koja može da obezbijedi sve to. Usput, imamo kadar koji je jako odgovoran, jer je kod nas sve timski rad. Počevši od naše higijeničarke koja mora da obezbijedi čiste uslove za rad, pa do onog poslednjeg koji potpisuje i verifikuje nalaz koji treba da izađe iz naše laboratorije – svi zavisimo jedni od drugih i svi moramo da budemo povezani i da znamo šta radimo. Ono na šta sam posebno ponosna jeste to da smo 2013. uveli, prvi u Crnoj Gori, informacioni sistem, gdje smo umrežili sve aparate i kompjutere, tako da smo počeli raditi sa bar kodovima. Faktički smo sveli mogućnost greške na najmanju moguću mjeru. Kada dođe pacijent kod nas dobija svoj bar kod i takva epruveta ide dalje – više se ne može desiti da se tu nešto poremeti. Naravno, to je ubrzalo rad i povećalo preciznost do maksimuma.

MV: Ali taj imidž preciznosti, odgovornosti i tačnosti u radu vas, čini mi se, prati od prvog dana. To je dobra stvar za takvu vrstu firme.

Dr Vuksanović: Mi ne posmatramo naše pacijente kao brojeve. Jesu svi pod brojevima u laboratoriji, ali iza svakog broja stoji čovjek koji treba da dobije rezultat, i sa tim rezultatom treba nešto da radi. Ili će da se liječi, ili će da ide na dalja ispitivanja i liječenja. Svjesni smo šta znači taj tačan rezultat i ne štedimo na tome da se ponovi analiza, da se provjeri, da pozovemo pacijenta da pitamo zašto je to tako, da bismo bili sigurni da li ima neke probleme. Ili njegovog ljekara. Znači, jako vodimo računa o tome kakav rezultat treba da nam izađe iz laboratorije jer znamo šta to znači. Kada pričamo o preciznosti, moram da naglasim da smo 2017. bili prva laboratorija koja se akreditovala u Crnoj Gori. Ta akreditacija je trajala otprilike devet mjeseci, mi je nismo produžili jer to zahtijeva velika materijalna sredstva, ali smo naučili kako treba da radimo. Mi sada radimo kao da smo akreditovani samo što ne plaćamo akreditacionom tijelu Crne Gore usluge da bismo dobili taj papir jer smatramo da nam papir nije najvažniji, bitno je da radimo u skladu sa standardima kakvi su u svijetu.

MV: Vaša laboratorija je od prvog dana na istom mjestu, u Poslovnom centru, u zgradi koja, čini se nikad nije zaživjela u punom sjaju. Da li ste još uvijek tamo?

Dr Vuksanović: Da, još smo na istom mjestu. Ja ne znam šta fali toj zgradi, mi smo bili možda treći ili četvrti koji su se u nju uselili, sada je zgrada puna, uvijek tu ima nekoga i nema više praznih prostora, to je sada sve popunjeno i funkcioniše. Sada smo malo uredili zgradu, izabrali smo i kućni odbor. Mi smo tu od početka i tu smo i proširivali svoj prostor onako kako je trebalo dok je bilo mogućnosti za proširenje. Mislim da nam je tu dobra lokacija, u centru grada.

MV: Kakva je situacija u odnosu na tu 1999. godinu kada ste počinjali i danas, kakvi su uslovi za tu vrstu djelatnosti koju vi obavljate?

Dr Vuksanović: Mislim da je laboratorijska dijagnostika, u odnosu na druge grane medicine, mnogo više napredovala, nego što su to one klasične, interna medicina, hirurgija i ostalo, u smislu vrste analiza koje smo počeli da radimo i opreme koja se primjenjuje. Kada smo slavili 20 godina, upoređivala sam slike onoga što smo imali u laboratoriji kada smo je otvorili 1999. i danas, to je vrlo interesantno. Tu je bilo nekoliko malih aparata i sa tim se završavalo puno posla. Sada više nisu mali aparati, sada su to robusni aparati, veliki sistemi koji rade brzo, tačno i koji zahtijevaju određen tretman. Kao što morate da vodite kola na servis, tako i ti aparati zahtijevaju svakodnevno, nedeljno i mjesečno održavanje, i redovno servisivanje od strane ovlašćenog servisera. Broj analiza koji smo imali u prvom cjenovniku je bio otprilike 60, a sada ih imamo preko hiljadu. Prosto je nevjerovatno šta se sve traži. Danas dođu pacijenti kod nas i ja ne mogu da protumačim neku skraćenicu, moram da tražim po literaturi da vidim šta je to, pa pronađem, nekada to bude neka obična glupost koju je neko napisao na neki drugi način, a nekada bude nešto što ni ja ne znam pa se onda interesujem. U principu, kada se traži neka nova usluga kod nas, uvijek razgovaram sa doktorima koji to traže. Moramo da poslujemo na bazi ekonomičnosti i ne možemo raditi neku analizu koja se radi jednom godišnje, jer ćemo onda baciti ostalih 90 testova koji smo kupili. Obično je barem 100 testova u pakovanju i to se mora potrošiti u nekom određenom roku. Ako ne potrošite, onda ćete imati loš rezultat ako sa tim radite. Dakle, zainteresujem se šta je to, koliko toga treba i mi onda polako uvedemo tu analizu ako smatramo da je potrebna i da će se to tražiti za pacijenta.

MV: Kakve su cijene u odnosu na druge slične laboratorije i kakva je razlika između privatnih i državnih laboratorija?

Dr Vuksanović: Ne možemo upoređivati državne i privatne, zato što država kupuje materijal za sebe i ne plaća PDV. Dakle, sve što Fond zdravstva kupi za laboratorije u Crnoj Gori je bez PDV-a. Mi plaćamo PDV sedam odsto i 21 odsto. Sedam odsto je bilo na reagense, a od Nove godine biće 21 odsto i na reagense.

MV: Šta to znači za vaše potencijalne pacijente?

Dr Vuksanović: Mislim da neću povećati cijene, samo ću imati manju zaradu, ići ću na svoju štetu, ako budemo mogli da funkcionišemo. Ako budem vidjela da nećemo moći da funkcionišemo, da ćemo upasti u minus, onda nemamo ni vi ni ja ništa od toga ako  zatvorim firmu jer neću moći da radim. Pustićemo da neko vrijeme prođe, da vidimo kako će to funkcionisati. Imamo i nešto zaliha iz ove godine, pa će sledeća godina biti prelazna. U suštini, ne hvata me panika jer stvari posmatram od danas do sutra. Prvo da vidimo kako će nešto ići pa ćemo onda razmišljati o tome kako dalje. Ako budemo morali da povećamo cijene to će svakako biti samo onoliko koliko moramo. Svjesni smo kakva je situacija kod pacijenata i ja sam rekla na nekim sastancima da to nije u redu. I ne možemo da upoređujemo cijene. Mada, kada gledam cjenovnike iz državnog sektora, ne vidim da su mnogo jeftiniji od nas. Doduše, oni mnogo toga neće da rade jer im je skupo. Onda pacijenti dođu kod nas i uzimaju račune pa to refundiraju u Fondu za zdravstvo.

MV: Da li ima usklađenosti kada su cijene u pitanju između privatnih laboratorija?

Dr Vuksanović: Situacija je čudna jer svi kriju svoje cijene. Ja sam jedno vrijeme imala cjenovnike na našem sajtu i onda sam ih skinula, jer je bilo neumjesnih komentara. Cijene možete saznati jedino telefonom. Svi smo obavezni da imamo cjenovnike izložene na vidnom mjestu. Ne mogu da govorim o drugim cijenama, ali mislim da smo svi negdje tu. Mislim da nismo skuplji od drugih, mada to ponekad za nas pričaju, ali to, jednostavno, nije tačno.

MV: Za kraj, prva asocijacija kada se pomene doktorka Vuksanović jeste jedna mlada političarka. Da li ste vi u kakvoj vezi?

Dr Vuksanović: Ha-ha-ha, ništa, samo sam joj majka!

Share.

Comments are closed.