Dr Stanišljević: Apelujem da se pokaže više svijesti i discipline

U Baru, prema najnovijem presjeku analiziranih uzoraka, nema novozaraženih korona virusom. To je, gostujući u emisiji “Sunčanom stranom ulice” na talasima Radio Bara saopštio pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja, Miroslav Stanišljević.

“Prema informacijama koje su mi bile dostupne, novih slučajeva nema. Danas će u redovnoj proceduri biti testirano 40 naših sugrađana. Pod pojačanim zdravstveno – sanitarnim nadzorom se nalazi 160 Barana, a u karantinu u Zoganjima imamo četiri osobe manje nego juče. Tamo ih je smješteno 16-oro. Jučerašnji dan u Baru je protekao mirno“, saopštio je dr Stanišljević.

RB/BI: Ljekari pozivaju na savjesnost, odgovornost. Svjedoci smo da je virus prisutan i vreba neoprezne i one koji situaciju shvataju neozbiljno. Kakva su Vaša iskustva… Pridržavaju li se Barani propisa? Moje, možda subjektivno mišljenje, je da smo se u prvom talasu ponašali mnogo odgovornije, zrelije, da se fizička distanca više poštovala, a maske za kratko vrijeme postale dio svakodnevice…

Dr Stanišljević: Dijelim Vaše mišljenje. Mislim da se naši sugrađani mnogo neopreznije ponašaju u posljednje vrijeme, od kako je krenuo drugi nalet. Još uvijek ga ne možemo kvalifikovati kao drugi talas, to su “repovi” prvog. Molim Barane da koriste maske, redovno peru ruke, drže fizičku distancu koja je veoma važna i kada imate i kada nemate masku. Podatak da prilikom normalnog razgovora kapljice iz usta zrakom putuju otprilike jedan i po metar i onda padaju, a kod kijanja putuju i preko pet metara i to ogromnom brzinom od 270 km/h, jasno je šta može, a šta ne može da vas sačuva. Ni preporučena distanca tako nije bezbjedna, ukoliko se sagovornik nalazi nedovoljno daleko, a kija i ne koristi papirnu maramicu ili ne kine u lakat. U tom slučaju bićete zasuti kapljicama, ali ako imate masku onda ste relativno dobro zaštićeni.

RB/BI: Barski Dom zdravlja sprovodi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela… Da li ste zadovoljni stepenom odgovornosti koju pokazuju pacijenti i kako je trenutno organizovan rad u vašoj zdravstvenoj ustanovi?

Dr Stanišljević: Rad je organizovan na sličan način kao što je bio slučaj na početku epidemije – postoje dva trijažna punkta na ulazu u Dom zdravlja, na pedijatriji i dijelu za odrasle. Moram zamoliti sugrađane da, s obzirom da na njima ispunjavaju epidemiološki upitnik, pokažu strpljenje, da drže distancu. Prolazeći gradom zapazio sam da se preporučena distanca najviše poštuje ispred banaka, dok recimo u prodavnicama, posebno velikim marketima, to baš i nije slučaj. Mjera NKT- a se ne pridržavaju ni kupci, ali ni trgovci, posebno što se tiče ograničenja broja osoba u objektu i nošenja maski. Apelujem da se pokaže više svijesti i discipline kao što smo to radili na početku pandemije.

Nove podatke vezano za situaciju sa koronavirusom u Baru, doktor Stanišljević će saopštiti u popodnevnim satima, u telefonskom uključenju u centralnu informativnu emisiju Radio Bara, Barsku hroniku.

Share.

Comments are closed.