Dr Stanišljević: Ponašamo se neracionalno, kao da se ovo dešava nekim drugim ljudima, a ne nama

U Baru je prema posljednjem, jučerašnjem presjeku analiziranih uzoraka, 57 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom. Juče je bilo osmoro novoinficiranih. Na praćenju, pod pojačanim nadzorom nalazi se 120 Barana. To je u direktnom uključenju u program Radio Bara saopštio pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja doktor Miroslav Stanišljević.

U laboratoriji ove zdravstvene ustanove svakodnevno se testira od 20 do 30 naših sugrađana.

“To nije isključivo po indikacijama, već određen broj građana, zbog zadovoljenja raznih zdravstvenih potreba, mora da urade COVID test”, objasnio je Stanišljević.

Svjedoci smo da je broj novozaraženih u cijeloj državi u porastu. Podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela, ljekari su istakli da tokom narednih četiri – pet dana možemo očekivati još značajniji porast broja novoinficiranih. Sa tom procjenom se slaže doktor Stanišljević i potvrđuje da nas, nažalost, očekuje stresan vikend.

“Ponašamo se neracionalno i, kao što sam više puta ustvrdio, kao da se ovo dešava na nekom drugom mjestu, nekim drugim ljudima, a ne nama. Vrlo smo nonšalantni, nedisciplinovani. Viđam naše sugrađane koji maske nose spuštene ispod nosa, na vrh usana ili na bradi”, nezadovoljan je Stanišljević, koji objašnjava da ih “tako nose zbog inspekcija i bojazni da ih komunalni policajci ne zaustave i napišu kaznu za nenošenje maske”.

“U trenutku kada primijete da im prilazi komunalni policajac, navuku masku preko nosa. I, to je to… Nošenje maske ispod nosa i kada nije pravilno postavljena, znači da je ona bačeno, zloupotrijebljeno sredstvo, koje nećemo imati onda kada nam bude potrebnije nego u ovom trenutku”, upozorava Stanišljević.

Iako ljekari već pola godine uporno, kontinuirano ponavljaju preporuke i ukazuju na neophodnost poštovanja propisanih mjera (pranje ruku, fizička distanca, nošenje maske) građani ih se ne pridržavaju u dovoljnoj mjeri. Ipak, doktor Stanišljević očekuje da će građani početi da budu odgovorniji.

“Nadam se da će na to uticati pokazatelj da je epidemiološko stanje u našoj državi takvo da su i zemlje iz okruženja polako počele da se zatvaraju prema nama. Za građane Srbije, koji se u tu državu vrate poslije 18 sati u petak, biće određen karantin. Za očekivati je da će takav režim uvesti i ostale zemlje iz okruženja, jer ćemo mi uskoro preći famozni broj od 300 inficiranih na 100.000 stanovnika. Ako ga možda već nijesmo prešli…”, kategoričan je Stanišljević, apelujući iznova na građane da se disciplinovanije ponašaju.

Share.

Comments are closed.