Dr Tomanović: Do pobjede nad virusom strpljenjem i odgovornošću

“Na Infektivnom odjeljenju barske bolnice- u Covid centru za Primorje, liječi se ukupno 60 bolesnika, njih šest je u Jedinici intenzivnog liječenja”, kazao je jutros za Radio Bar, u redovnom telefonskom uključenju, direktor Opšte bolnice “Blažo Orlandić” dr Dragoslav Tomanović.

On je dodao da trenutno nema pacijenata na respiratoru.

“Juče je otpušteno osam pacijenata, a primljeno je pet novih. U Covid ambulanti pregledane su 64 osobe sa sumnjom na infekciju koronavirusom, dakle nešto veći broj nego prekjuče”, istakao je dr Tomanović i apelovao da se svako ko primijeti pojavu bilo kakvih, pa makar i nespecifičnih simptoma- poput bola u leđima, upale mokraćnih ili gornjih respiratornih puteva, odmah javi u Covid ambulantu.

“Kada prođe nedjelju ili više dana od pojave prvih simptoma, klinička slika je ozbiljnija i ishod liječenja neizvjestan. Zato apelujem na  pacijente koji imaju bilo kakvu sumnju da su inficirani novim koronavirusom, da se pravovremeno jave. Nije isto kada pacijent dođe čim primijeti znakove bolesti i onda kada nam se obrati sa teškom ili najtežom upalom pluća, jer je u tom slučaju vrlo komplikovano i skoro nemoguće liječiti”, upozorava on.

Razumije da je čekanje po nekoliko dana na rezultate testa neprijatno, ali smatra da je pravovremeno javljanje neophodno, jer često simptomi mogu biti potpuno nespecifični, ili ih pacijent uopšte nema, a da se potom bolest vrlo brzo ispolji.

Situacija u Baru se, sudeći prema posljednjim podacima, neznatno popravila, pa se i epidemiološka krivulja se “zaravnila”.

“Ovo je tzv. ‘plato’, nije pik krivulje. Vrh se zaravnio, pa traje. To znači da moramo i dalje biti oprezni. Nestrpljivi smo da proslavimo rođendane, druga slavlja… da se vidimo sa prijateljima i da, zapravo, vodimo normalan život.  Ali, apelujem na sve da još malo budemo strpljijvi, kako bi se izborili sa ovim opasnim virusom”, poručuje dr Tomanović.

Share.

Comments are closed.