Dr Vučetić: U Covid centru 34 pacijenta, jedna osoba preminula

U Covid centru Opšte bolnice u Baru trenutno se nalazi 34 bolesnika, od kojih je njih 24-oro sa dijagnozom Covid-19.

“Juče je, na žalost, preminula 75-ogodišnja pacijentkinja koja je imala tešku respiratornu insufijenciju, bila je zavisna od respiratora i razvila je multiorgansku disfunkciju. Na opservaciji se nalazi 10 bolesnika za koje čekamo rezultat PCR testa. Jutros, nakon vizite, tri bolesnika su planirana za otpust, nakon što se danas”, u toku dana urade radiološki, laboratorijski nalazi i sačeka PCR test, kazala je dr Svetlana Lana Vučetić, šefica Respiratorne jedinice “COVID 19” centra Opšte bolnice u Baru.

Ona je navela da od 24 bolesnika sa dijagnozom Covid-19, njih šestoro zahtjeva kiseoničnu terapiju, dok je jedan bolesnik komplikovao sa znacima moždanog udara i njegovo opšte stanje je teško. Ostali pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

„Svi bolesnici koji se primaju u Covid centar Opšte bolnice u Baru imaju radiološki verifikovanu obostranu upalu pluća, pozitivan PCR test i laboratorijske parametre koji potvrđuju dijagnozu. Dakle, samo bolesnici koji imaju obostranu upalu pluća koja se vidi na rentgenskom snimku se hospitalizuju. Oni koji imaju pozitivan PCR test, a imamo bolesnika koji dolaze sa pozitivnim testom iz svih primorskih gradova, i koji nemaju na rentgenskom snimku znake upale pluća, oni se vraćaju kući uz prepisanu terapiju i sva pravila samoizolacije, kao i javljanja nadležnom epidemiologu u mjestu boravka“, objasnila je dr Vučetić.

Juče je, u toku dežurstva, primljeno devet pacijenata sa dijagnozom Covid – 19 – dolaze iz svih primorskih gradova: Kotora, Meljina, Budve, Tivta, Petrovca, Sutomora i Ulcinja.

„U Covid centru Opšte bolnice u Baru nalaze se i tri strana državana – mlada žena iz Rusije, mladić iz Velike Britanije i Njemačke“, zaključila je dr Vučetić.

Share.

Comments are closed.