Društvo maslinara Bar pokreće zaštitu brenda Barsko maslinovo ulje

Društvo maslinara Bar je donijelo konačnu odluku o pokretanju aktivnosti na zaštiti barskog maslinovog ulja koje se prioritetno proizvodi od autohtone sorte maslina „Žutica“.

Na inicijativu Društva maslinara Bar, a uz saglasnost i podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, posebno Merise Čekić, načelnice Direkcije za šeme kvaliteta, u maloj sali u Opštini Bar je održan sastanak predstavnika maslinarskih organizacija i Opštine sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Na sastanku su razmatrane mnogobrojne opcije oblika zaštite maslinovog ulja u Crnoj Gori – od ideje da se zaštiti na Crnogorskom nivou, preko one da se zaštiti regionalno, pa sve do lokalne zaštite.

Analizirajući sortiment maslina i njegovu zastupljenost po opštinama, došlo se do zaključka da bi zaštita na crnogorskom nivou zbog različite zastupljenosti Žutice i drugih prepreka bilo veoma teško izvodljiva. Sa druge strane, kako je i sama načelnica Čekić izjavila da Bar, odnosno barsko maslinovo ulje, ima dugogodišnju reputaciju na tržištu i da to ne bi trebalo izgubiti.

Uz dogovor sa drugim maslinarskim organizacijama i predstavnicama Opštine i Ministarstva, donešena je odluka da Društvo maslinara Bar nastavi sa aktivnostima na zaštiti brenda „Barsko maslinovo ulje“. Jedan od zaključaka prisutnih na sastanku je da Društvo maslinara Bar, koje spremno čeka da krene sa zaštitom oznaka porijekla, s tim da su sve inicijative o zaštiti maslinovog ulja na nivou Crne Gore ili regionalno dobro došle. Barani će raditi na izradi elaborata za „Barsko ulje“ i za očekivati je da bude još zainteresovanih za zaštitu i njima su otvorena vrata da se bilo kada priključe.

O zaštiti „Žutice“, odnosno maslinovog ulja proizvedenog od nje se javno i tajno priča skoro dvadeset godina i predstavnici Društva maslinara Bar su ponosni što su baš oni bili akteri donošenja ove odluke i što će sigurno biti prva maslinarska organizacija u Crnoj Gori koja je uspjela da projekat dovede do kraja i zaštiti barsko ulje. Rukovodstvu Drušva maslinara Bar je čast što su pokrenuli i ovu inicijativu i što će biti realizatori projekta.

Share.

Comments are closed.