Duo Classico: Bis u Kotoru dokaz da se rad, trud i kvalitet uvijek prepoznaju

I pored teške situacija, kultura i muzika i u ovim danima pronalaze svoje mjesto i put. Istini za volju, znatno skromnije nego što su i izvođači i publika navikli. U muzičkom svijetu nadaleko poznati barski “Duo Classico“, kojeg čine profesori mr Dina Desančić i Safet Drljan, sinoć je imao koncert na čuvenim “Kotor Art Don Brankovim danima muzike”.

U okviru gostovanja u poslijepodnevnom dijelu programa Radio Bara, mr Dina Desančić je naglasila da je ovaj koncert pravi pokazatelj da umjetnost i muzika moraju da žive u teškom vremenu.

“I pored svih okolnosti, muzika pronađe put i uvijek je predstavljala jedno zrnce nade. Sada je teško vrijeme za sve, ne samo za muzičare i umjetnike, nego za cijelu zemlju i svijet. Naša interakcija sa publikom je uvijek ista. Ništa ne može da spriječi tu našu energiju koju se trudimo da prenesemo publici. Tako je bilo i sinoć, i mogu da kažem da nam je u dosadašnjoj koncertnoj karijeri, ovaj koncert od sinoć možda bio i najsvjetlija tačka”, kaže Dina.

Zato je i zadovoljstvo ovim koncertom veliko. “Čast nam je što smo dobili priliku da nastupimo na  19. ‘Don Brankovim danima muzike’. Obzirom da se radi o festivalu od državnog značaja za kulturu Crne Gore i jednim od najvećih i najznačajnijih festivala umjetnosti u regionu, slobodno možemo da zaključimo da je ovaj koncert vrhunac dosadašnjeg dugogodišjeg i predanog rada ‘Dua Classica’. Drago nam je što smo još jednom uspješno predstavili i naš grad, i dokazali da Bar ima umjetnike koji mogu da odgovore jednom ovakvom umjetničkom izazovu, čak i u ovim teškim vremenima”, kaže umjetnica.

Repertoar koncerta u crkvi Sv. Duha činila su djela Pjacole, Galiana, Šostakoviča, Vivaldija, Albenica, Lare, Štrausa i Montija. Nakon izvođenja okončanim Štrausovim “Radecki maršom”, uslijedio je i bis, uz Montijev “Čardaš”.

“Upravo taj bis i jeste potvrda onoga o čemu smo i govorili. I to pred zahtjevnom kotorskom publikom. Da se rad, trud i kvalitet uvijek prepoznaju i pronađu svoje mjesto. Što se nas tiče, zaista smo prezadovoljni i ovaj koncert nam predstavlja podstrek da i dalje nastavimo ovako. Iskreno se nadam da će sve ovo ubrzo proći, i da znatno bolji i svijetliji dani dolaze”, zaključila je Desančić.

Koncert je održan uz strogo poštovanje mjera NKT i bio je direktno prenošen na YouTube kanalu festivala.

Share.

Comments are closed.