Barski i Regionalni Vodovod o Svjetskom danu voda

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija doo i Regionalnog vodovoda Budva danas su se oglasili saopštenjem povodom Svjetskog dana voda. Prenosimo ih integralno:

“Svjetski dan Voda ustanovljen je 1993. godine Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ciljem da se pojača svijest o potrebi očuvanja ovog dragocjenog resursa, bez koga život prosto ne bi postojao.

Građani i građanke Bara ne oskudjevaju u ovom važnom resursu, možemo slobodno istaći da je voda koju konzumiramo vrhunskog kvaliteta, potpuno bezbjedna za piće i upotrebu, imajući u vidu najstrožije standarde u ovoj oblasti. Kontrole kvaliteta koje vršimo su konstantne i rigoriozne, a sve u cilju da naši potrošači budu bezbjedni i zadovoljni. 

Ipak, moramo se svi zajedno posvetiti očuvanju pijaće vode kao neprocjenivog resursa, odnositi se odgovorno i maksimalno je štedjeti i ne zagađivati je, jer prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi danas nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde danas živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Takođe, pored izazova da naš sistem vodosnabdijevanja činimo održivim i stabilnim, suočavamo se sa epidemijom virusa COVID 19 i, naravno, naš najpouzdaniji saveznik je čista voda, koja nam omogućava da održavamo visok nivo higijene i samim tim sprječavamo širenje ovog opasnog virusa. Kao što građani imaju prilike da vide, naše stručne ekipe i mehanizacija je stavljena u službu dezinfekcije i čišćenja svih javnih površina neprekidno sa ciljem da se naš životni prostor učini što bezbjednijim.

Prosto govoreći, voda je pokretač i čuvar života i naša najvažnija dužnost je da i u ovim teškim vremenima činimo dodatne napore da ona i dalje bude dostupna svima. Svjesni smo da moramo ostaviti budućim generacijama ovaj dragocjeni resurs netaknut kako bi I oni uživali u njemu jer ko ne brine o vodi taj ne brine ni za bolje sjutra”, stoji u saopštenju kojeg potpisuje izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije doo Mladen Đuričić.

“Regionalni vodovod je, shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, donirao 20.000 eura za nabavku neophodne medicinske opreme, liječenje i pomoć građana Crne Gore u novonastaloj zdravstvenoj krizi izazvanoj globalnom pandemijom virusa COVID – 19.

Koristimo priliku da se pridružimo apelu: “Ostani doma”, a u duhu obilježavanja Svjetskog dana voda upućujemo apel svim građanima pojedinačno: “Ubrzaj akciju”, kako bi ličnim primjerom odgovornosti i solidarnosti prema drugim članovima naše zajednice doprinijeli borbi protiv globalne pandemije izazvane corona virusom. Primjerima lične odgovornosti i poštovanja svih preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tima, treba da pomognemo zdravstvenim i drugim nadležnim institucijama Crne Gore, kako bi uticaj globalnog širenja corona virusa u Crnoj Gori sveli na kontrolisani minimum. Upravo danas 22.marta, kada je širom planete trebalo da se obilježi Svjetski dan voda pod sloganom “Voda i klimatske promjene – Ubrzaj akciju”, svima nama treba apsolutno da bude jasno koliko su svi globalni izazovi, u stvari izazovi i svih nas pojedinačno.

Regionalni vodovod, kao i druga javna preduzeća koja se bave komunalnom djelatnošću, imaju dodatnu društvenu odgovornost, koje se ogleda u kontinuiranom funkcionisanju i pružanju svih javnih usluga našim građanima i privredi. Regionalni vodovod je uveo poseban režim rada u ovoj situaciji, sa ciljem očuvanja zdravlja zaposlenih, ali i obezbjeđivanja vode za piće kontrolisanog kvaliteta građanima i privrednim subjektima na Crnogorskom primorju”, stoji u saopštenju Informativne službe JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Share.

Comments are closed.