Đuričić: Posvećeni održivom razvoju zarad budućih generacija

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan voda. Tim povodom oglasio se direktor DOO Vodovod i kanalizacija Bar, Mladen Đuričić. Saopštenje prenosimo integralno:

Međunarodni dan voda, 22. mart je prilika da se svi, kao odgovorni pojedinci i građani, podsjetimo koliko je dostupnost pijaće vode koju imamo prilike da posjedujemo, neprocjenjivo bogatstvtvo.

Svjedoci smo da živimo u periodu kada je usljed niza faktora dostupnost vode u svijetu jako izražen problem- naime, samo 2,5 odsto ukupne vode na svijetu čini pijaća voda. Koliko smo povlašćeni u tom smislu, najbolje govori podatak da preko dvije milijarde ljudi u ovom trenutku nema dostupnu pijaću vodu, što nas opominje da moramo mijenjati navike i ponašanja, kako bismo očuvali naše vodene resurse.

 Sistem vodosnabdjevanja na području naše opštine funkcioniše na zavidnom nivou, imamo privilegiju da koristimo vodu koja je izuzetnog kvaliteta. Naravno, da to ne treba doživljavati isključivo kao privilegiju, već i kao obavezu da izgradimo održiv sistem vodosnabdjevanja koji će naslijediti generacije koje dolaze i, nadamo se, i dalje ga čuvati. Danas i mi u svom radu ulažemo maksimalne napore da se kod nas, kao što je praksa u cijelom svijetu, realizuju projekti u pravcu postizanja održivog upravljanja vodnim resursima. Taj plan sprovodimo na način što postavljamo nove ciljeve, uvodimo inovativne principe i standarde u kreiranju politike i potrebnom okruženju za njenu implementaciju.

DOO Vodovod i kanalizacija Bar je u potpunosti posvećen konstantnom ulaganju u razvoj,  kako u smislu unaprjeđenja infrastrukturnih tehničkih kapaciteta, tako i na planu ulaganja u edukaciju stručnog kadra, kako bismo bili spremni da odgovorimo na sve izazove koji nas očekuju.

I današnji dan koristimo da pošaljemo poruku svim našim korisnicima, da sa posebnom pažnjom vode računa kako koriste vodu i ukažemo da je posljednji momenat da odbacimo loše navike kada je korišćenje pijaće vode u pitanju. Potrebno je učiniti dodatne napore da eliminišemo pojave neadekvatnog korišćenja vode za piće u kojoj ne oskudjevamo, ali imamo obavezu da je zarad budućih generacija očuvamo“, navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor DOO Vodovod i kanalizacija Bar, Mladen Đuričić.

Share.

Comments are closed.