Dušan Masoničić: Izviđačka prijateljstva traju čitav život

Gost Radio Bara u prijepodnevnom programu bio je Dušan Masoničić, načelnik Saveza izviđača Crne Gore. Sa njim je razgovarao Nemanja Janković.

Izviđače je posebno pogodilo ovo mirovanje povodom korone jer sve njihove aktivnosti vezane su za prirodu. Ali, ne sjede skrštenih ruku. Edukuju se informatički. Organizovali su prvo kolo Izviđačke lige on-line. Učestvovalo je mnogo djece, a reakcije su, po riječima Masoničića, bile nevjerovatne.

„Djeca su napravila sjajne snimke, vezivali su čvorove, snimala su kako peru ruke, pravila su sklonište u kući i izvršavala razne druge zadatke, koje smo im zadavali. Prvo kolo lige je trajalo šest dana, svakog dana smo imali stotine snimaka. Sve smo to montirali, obradili i mada to nikad nismo radili do sada, snašli smo se“, informiše Masoničić.

Morao je da stane i njihov projekat „Zelena avantura“, čiji je pokrovitelj UNICEF. To takmičenje iz ekologije za djecu širom Crne Gore trebalo je da odjekne. Onda su se preorjentisali i napravili projekat „Zakorači u avanturu doma“. I ovaj projekat i sve drugo što rade u Savezu izviđača može da se pronađe na njihovom sajtu. Dovoljno je da se ukuca „Savez izviđača“.

Sjutra im izlazi emisija koju su snimili sa Nadom Drobnjak, poslanicom u Skupštini Crne Gore, direktoricom Kancelarije za rodnu ravnopravnost. Izviđači pričaju s njom upravo o rodnoj ravnopravnosti.

Snimili su i prvu emisiju „Izviđački fenjer“, a druga će u subotu ići uživo. Tako će da rade u narednih šest nedjelja. Masoničić nije htio da otkriva ime gosta, njegovo ime biće objavljeno u četvrtak.

„Još jedan segment ove priče je druženje. Već imamo oko 140 prijava za druženje preko aplikacije Zoom, jednom nedjeljno. Bićemo podijeljeni u deset do petnaest grupa. Mladi će se družiti sat-dva, ili više, pričaće na razne teme i razmjenjivaće iskustva o tome kako provode vrijeme u doba korone. Imaćemo po jednog moderatora u svakoj grupi, koju će činiti nasumično izabrani izviđači iz raznih gradova. Mladi izviđači imaće priliku da steknu nove drugare, a izviđačka prijateljstva traju i cijelog života“ – ističe Masoničić.

Na kraju, za sve koji polože ova, kako izviđači kažu, „vještarstva“ i dobiju „zvanja“, biće organizovan kviz, a pobjednici će dobiti već pripremljene nagrade, kad to bude bilo moguće.

Na pitanje da li ima izviđača koji ovih dana pomažu kao volonteri, Masoničić je odgovorio: „Naši članovi su uključeni, preko Crvenog krsta, u volonterstvo. A naš Savez se stavio na raspolaganje NKT i Vladi Crne Gore. Odgovorili su nam da nema potrebe, za sada, da se izviđači uključuju, iako smo mi u Zakonu prepoznati kao jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama. Ovo jeste vanredna situacija, ali nije ona na koju smo navikli popout zemljotresa, poplave, požara… Ovdje se drugačije reaguje. Zapravo, preporuke su da se što manje izlazi iz kuće“.

Cilj Izviđačke organizacije jeste da pripremi ljude za ono šta ih čeka u životu, da budu aktivni građani u društvu, da rade na dobrobit lokalne zajednice, ove zemlje i, na kraju, cijelog svijeta. Trude se da tako bude i u ovom teškom vremenu i da njihovi članovi ne dangube kod kuće, nego da rade nešto korisno i za sebe i za društvo. „Kad ovo sve prođe, svi treba da se zamislimo kako da se ponašamo prema prirodi, koja nam sve daje“, napominje Dušan.

Što se tiče njegove porodice, kaže da je majka (poznata doktorka Gina), s obzirom da ne radi njena privatna ordinacija, po cio dan na telefoonskoj vezi sa svojim pacijentima, a otac Tanjo je uglavnom u bašti. Na njega previše ne utiče cijela situacija, jer je i obično u imanju.

„Moj brat Nikola je u Americi, gdje su se u početku komotno ponašali u odnosu na virus, za razliku, recimo, od Crne Gore i njenog NKT, koji zaslužuju pohvale za ozbiljnost. Sad su i tamo uveli strožije mjere. I Nikola trenutno ne radi, a računi moraju da se plaćaju, nije mu lako, ali šta da se radi, svi smo u istom sosu“.

I Dušan je, na kraju razgovora, uputio poruku:„Slušajte preporuke, što manje izlazite iz kuće i držite fizičku distancu, prevashodno zbog drugih. Moje poruke ljudima su obično da što više šetaju, da budu u prirodi, ali sada nije vrijeme za šetnje, moramo da ostanemo kod kuće. Proći će i ovo. I, naravno, pratite šta radi Savez izviđača, možda nešto pronađete i za sebe“.

Share.

Comments are closed.