Elvir Kalamperović: COVID-19 izazvao krizu i u oblasti turizma

Novonastala situacija uzrokovana COVID-om 19 izazvala je nazapamćenu krizu svjetskih razmera i u oblasti turizma- kazao je u direktnom uključenju u program Radio Bara privrednik, član Udruženja privrednika Bara, istaknuti turistički radnik Elvir Kalamperović.

„Posljedice će biti ogromne, a naša kompanija već trpi veliku štetu. Ipak, nadamo se da ćemo uspjeti da izdržimo, premostimo ovu globalnu pošast i da će se ona što prije završiti“, kazao je Kalamperović.

Prelijepi objekat „Kalamper Hotel & Spa“ na Velikom Pijesku, kategorisan sa četiri plus zvjezdice, radi tokom čitave godine i učinkom njegovog poslovanja su u kompaniji bili izuzetno zadovoljni. Drugi hotel u vlasništvu familije Kalamperović je prije pandemije koronavirusa već uveliko prolazio kroz ozbiljnu fazu renoviranja, a radovi su trebali da budu okončani do kraja godine.

„Rezervacije se masovno otkazuju, a samo činjenica da hotel na današnji dan ne radi već predstavlja veliku štetu. Do pojave koronavirusa imali smo značajan broj rezervacija u predsezoni, a ni ugostiteljski dio objekta – a la kart, sada ne radi. Zbog ovih okolnosti 45 zaposlenih platu prima po kolektivnom ugovoru- 70% iznosa dohotka“, objašnjava Kalamperović.

Osim djelatnosti u oblasti turizma, firma „Kalamper“ ima i tri benzinske stanice sa propratnim objektima i sadržajima. Promet je i u tom segmentu drastično pao- i do 80%.

„Ljudi najveći dio vremena, u skladu sa odlukom i mjerama Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela, provode u svojim domovima, pa svaka privredna grana u ovom trenutku loše funkcioniše. Problemi započeti još u prošlom mjesecu, prenijeli su se i u april. Tek ćemo ih osjetiti u mjesecima koji slijede“, upozorava Kalamperović.

U svojstvu čelnog čovjeka jedne od najvećih privatnih firmi u Baru, i kao član Udruženja privrednika Bara, Elvir Kalamperović je učestvovao na brojnim sastancima i konsultacijama u organizaciji Privredne komore, Unije poslodavaca, Montenegro biznis alijanse… upriličenih sa ciljem razmjene mišljenja i procjene na koji način se izboriti sa krizom koju je nametnula vanredna situacija.

„Činjenica je da još uvijek nemamo definisane mjere Vlade koje bi bile podrška kako stanovništvu, tako i privredi. Plašim se da sa tim ne zakasnimo, jer svaki dan je velik kako za građane, tako i za privredu koja zapošljava veliki broj žitelja Crne Gore. Ipak, nadam se da nećemo doći u situaciju da budemo prinuđeni da otpuštamo ljude. Naša firma zapošljava 180 radnika i preko 50 kooperanata, pa podatak da na današnji dan 80 zapošljenih ne radi, a u obavezi smo (što se podrazumijeva) da isplatimo platu, očekujemo podršku Vlade u smislu davanja podsticaja uz koje bi mogli da pokušamo da se izborimo. Napominjem da je ovo tek početak, pitanje je šta će sa sezonom biti kada sve prođe. Ni sami još uvijek nijesmo svjesni do kada će aktuelne zabrane trajati, mada, kako sada stvari stoje, vjerovatno do juna, ako ne i duže… S obzirom da se veći dio privrede ‘naslanja’ na učinkovitost turizma, neizvjesno je šta u ovom trenutku možemo podvesti pod realna očekivanja, kada je ekonomska situacija u pitanju “, zabrinut je Kalamperović.

Share.

Comments are closed.