Elvir Kalamperović: Uspjeh ne dolazi preko noći

Tradicionalno, i ove godine, dodijeljene su nagrade Unije poslodavaca (UPCG) za ovu godinu, a među laureatima su i barska poliklinika “Dr. Vuksanović” i “Kalamper” Doo. Nagrada u oblasti brige za zajednicu ove godine je u kategoriji “malo preduzeće” dodijeljena Poliklinici “Dr. Vuksanović”, a u kategoriji “srednje kompanije” firmi “Kalamper” d.o.o. Tim povodom, gost Promenade Radio Bara bio je vlasnik ovog preduzeća Elvir Eki Kalamperović.

Šta za vas i sve zaposlene u ovoj kompaniji znači jedno ovakvo priznanje?

E.K: Ovo je veliko priznanje za našu kompaniju, koje nam godi i prija, ali i koje nas obavezuje da i u narednom periodu prije svega budemo društveno odgovorno preduzeće. I to ne govorim samo u svoje lično ime, već i onih koji su je osnovali, trenutnog menadžmenta, ali i svih onih koji su zapošljeni kod nas. Ovo je nagrada koja pripada svima nama, jer smo svi podjednako zaslužni za nju. Znate kako, kada uđete u privatni biznis, vrlo je važno da to neko zna da prepozna, ali je i važno da to što radite bude prepoznatljivo u zemlji, a ne samo lokalnoj zajednici. Zato i kažem da je ova nagrada samo podstrek za buduće uspjehe, kojih će sigurno biti.

U Baru gotovo svi znaju šta je opseg poslovanja vaše firme, međutim vi iz godine u godinu jednako uspješno, što i potvrđuju brojne nagrade, širite svoju djelatnost. Šta je to što vas odvaja od drugih?

E.K: Pa rekao bih ljudski resursi, odgovoran rad, dobar menadžment koji na kraju i daje dobre rezultate. U pravu ste. U početku smo bila neka vrsta kompanije lokalnog karakterea, koja je iz godine u godinu rasla. I sada smo došli u tu situaciju da budemo prepoznati, ne samo u Crnoj Gori, već i van granica našeg regiona. Uspjeh ne dolazi preko noći, i to svima mora da bude jasno. I mi smo se vodili tom devizom. Predano i vrijedno smo radili iz dana u dan, da pozicioniramo svoje mjesto. Jeste, za sada smo uspjeli u tome, ali ni ovaj uspjeh kao ni svi prethodni ne smije da nas uljuljka. Moraćemo da nastavimo ovim tempom, možda još jače i bolje.

Tim prije što tržište koje postoji ne samo u nažoj zemlji, ali i opseg poslovanja kojim se vi bavite ne trpi improvizacije, jedino je kvalitet mjerilo?

E.K: Tu ste potpuno u pravu. U preduzetništvu se nikada greške ne opraštaju, i to je svima koji se bave privatnim biznisom i više nego jasno. Uvijek morate biti konkurentni, osluškivati konkurenciju, truditi se da bude inovativni. Jer naši klijenti imaju osjećaj za to. Došlo je moderno vrijeme, kada su svima apsolutno svi podaci na dohvat ruke, a običnog konzumenta, da tako kažem, ne možete prevariti. Svako od nas zna što je dobro za njega, i koristi usluge onih koji mu pružaju kvalitet koji on misli da zaslužuje. E to je naša prednost, uvijek smo na usluzi građanima.

Od obične ideje do brojnih nagrada, ali i uspješnog preduzetništva put nije lak?

E.K: Svi koji kažu suprotno, nisu u pravu. Možda je još teže kada uđete u sospstveni biznis, pored brojne konkurencije, koja po mom mišljenju izuzetno jaka , jer tebe samog tjera da budeš bolji, održati taj kvalitet. Jer znate kako, klijenta ne možete obmanutu. Tu su brošure, ocijene kvaliteta, razne druge stvari. Ali, na kraju vaš konzument je taj koji daje poslednju ocjenu. A vi ste ti koji mu morate ugoditi na svaki način. Ne kažem po svaku cijenu, jer to nije nigdje praksa, ali jednostavno još uvijek važi ona stara izreka “klijent je uvijek u pravu”.

Mnogi kažu da je upravo vaša najveća snaga kvalitet osoblja.

E.K: Upravo tako, sve naše ideje i pokretanje tih ideja u biznisu su izuzetno važne. Ali, znate kako, mo možemo imati ideju, ali da bi je sproveli na najbolji mogući način, potrebni su nam kvalitetni ljudski resursi. E baš to, naša kompanija posjeduje, to i jeste naša glavna snaga, i nastojaćemo da tako bude i u narednom periodu. Već nekoliko godina unazad, baš zbog svega navednog, posebnu pažnju pridajemo zaposlenima koji su se istakli u svim segmentima našeg poslovanja, svojim radom. Pomenuću samo, da u septembru sedam zapošljenih iz svakog sektora krstarilo je Mediteranom na kruzeru o našem trošku, nekima smo poklonili i automobil, organizovali smo im besplatne edukacije i putovanja, kako u zemlji tako i van nje. Naša osnovna briga je zadovoljan radnik, a onda ni dobri poslovni rezultati ne mogu izostati.

Firma “Kalamper” DOO je osnovana 1992, imala je tada samo dva zapošljena, i bavila se trgovinom. A danas, na pragu četvrte decenije poslovanja, imaju 186 zapošljenih, bave se turizmom i ugostiteljstvom, prodajom nafte i naftnih derivata kao i građevinom. Dobitnici su brojnih nagrada, ali ova od strane Unije poslodavaca Crne Gore predstavlja krunu njihovog dosadašnjeg rada, iz razloga jer se odnosi na doprinos društvenoj zajednici. I vrijedi istaći, da pored brojnih humanitarnih organizacija, nikada nisu željeli da sebe stave u prvi plan. Prvi put su aplicirali, i osvojili ovu prestižnu nagradu. I kako ističi- tu neće stati.

Share.

Comments are closed.