Evakuisana posada motornog čamca

Efikasnom i brzom intervencijom spasilačkog tima Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) sinoć je kod Svetog Stefana prihvaćena i na sigurno evakuisana tročlana posada motornog čamca.

Na plovilu su se nalazili muškarac i djeca od šest i sedam godina. Uprkos veoma nepovoljnim vremenskim uslovima, sa udarima vjetra do 35 metara i talasima visine do tri metra, akcija je uspješno okončana oko ponoći.

„U 22,41 dežurni operateri na Pomorsko operativnom centru UPSUL primili su informaciju od kolega iz Sektora granične policije Budva da je potrebna hitna asistencija čamcu tipa ‘Guc’, dužine osam metara, u kojem su bili jedna odrasla muška osoba sa dvoje maloljetnje djece. Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su usljed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče o zidine starog grada ostrva Sveti Stefan“, saopštio je Žarko Lukšić, načelnik Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u UPSUL-u.

On navodi da je na lice mjesta iz Luke Bar odmah upućen spasilački čamac SAR-1, sa posadom Kokovićem, Zaganjorom i jednim pomorskim graničnim policajcom. Po veoma nepovoljnim vremenskim prilikama spasioci su uspjeli da do čamca stignu za 40 minuta.

„Uz preventivnu asistenciju, uspjeli su da doprate bezbjedno čamac do marine Dukley Budva, gdje ga je preuzela dežurna služba, čime je akcija uspješno završena. Sve vrijeme akcije traganja i spašavanja, dežurni operateri Perunović i Čejović su preko radarskog sistema VTS službe navodili čamac SAR-1 i komunicirali sa posadom čamca u nevolji, kojima su davali savjete i podršku. Nakon obavljene akcije, SAR-1 se poslije ponoći uputio ka luci Bar, gdje ga je na povratku opet sačekalo jako nevrijeme“, navodi Lukšić.

Iz UPSUL- a objašnjavaju da je ovo prva ozbiljnija akcija koju je ove godine sprovela Služba traganja i spašavanja koja radi u sklopu Sektora sigurnosti plovidbe UPSUL.

„Dokazali smo dobru pripremljenost posade i kvalitetno urađen servis plovila i potvrdili da posada spremno dočekuje predstojeću nautičku i turističku sezonu, sa nadom da će ovakvih situacija biti što manje“, zaključio je Lukšić. 

Share.

Comments are closed.