FOTO, VIDEO: Barani drugi na takmičenju gimnazijskih CG rock bendova

Danas je u sportskoj sali u Danilovgradu održano prvo takmičenje rock bendova gimnazija iz Crne Gore – “Danilovgradation”, a Barani su osvojili drugo mjesto u kategoriji najboljih sastava.

Učestvovalo je deset rock bendova: “Abissya” iz Podgorice, “Alt” iz Berana, “Biseri Pljevalja”, “Ivan Crveni” sa Cetinja, “Krug” iz Bara, “Little Dots” iz Bijelog Polja, “Ne bilo rocka” iz Nikšića, “Noema” iz Danilovgrada, “Silence” iz Rožaja i “Sunset” iz Kotora.

Žiri u sastavu: muzičari Nina Žižić, Miha Radonjić, Vjera Nikolić i Vladimir Maraš (članovi), te Željko Milović, novinar i publicista iz Bara (predsjednik), ocjenjivao je grupe u dvije kategorije: za najbolju autorsku pjesmu i za najbolji bend. Svaka grupa je imala priliku da izvede po tri kompozicije, od kojih je jedna morala biti autorska.

Krug izvodi “Zombie”

Sastav “Krug“ barske gimnazije “Niko Rolović”, koji su činili Amina Bahović i Sanela Coković (vokali), Barbara Brzić (flauta), Jovana Popović (violina), Ivan Maljević (gitara), Milo Perović (bubnjevi) i Frano Kolović (bass) odsvirao je nedovoljno definisanu autorsku kompoziciju “Probudi se“ i završio tek na sedmom mestu u prvoj kategoriji, ali je zato bio neuporedivo bolji u sviranju obrada.

Neobična postavka numere “Zombie” grupe “Cranberries” sa flautama i violinom (uz naročito efektno slaganje glasova dvije pjevačice), te “Ja bih te sanjala“ sastava „Negativ“, kao i kompletna kompaktna zvučna slika benda, dopala se žiriju koji ih je nagradio vrlo visokim ocjenama, pa su završili kao vicešampioni, iza neprikosnovenih Kotorana koji već godinama sviraju po ugostiteljskim objektima Boke Kotorske.

Takmičenje je proteklo u izuzetnoj stilskoj i žanrovskoj raznolikosti, pa su, reklo bi se očekivano, Cetinjani vukli na “Perper” zvuk, Pljevljaci na poluetno-polustarogradski pop sa akustičnim gitarama (uz izvanrednu vokalnu solistkinju Nejru Mekić), a Rožajci na čisti etno sa korišćenjem lokalizama iz svog kraja i kristalno čistim napjevavanjem sestara Ilde i Irme Nurković.

Najbolji vokali manifestacije – sestre Nurković (Rožaje)

Kotorani su naginjali tzv. mediteranskom rocku, dok su pravo osvježenje predstavljali Beranci i Bjelopoljci sa miksom repa, hippie muzike, akustičnog zvuka i bazičnog rocka. Uz to, Beranci su se predstavili gotovo u potpunosti ženskim bendom – od pet članova, samo je bubnjar muškog pola.

Alt – Berane

Nikšićani su se držali karakterističnog zvuka grada pod Trebjesom – hitični (retro) rock sa zaraznim refrenom (što im je donijelo prvu mjesto u kategoriji autorske pjesme), a sastav domaće gimnazije je bio najbliži mainstreamu. Najveće čuđenje izazvalo je nedovoljno ubjedljivo izdanje benda podgoričke Gimnazije, čiji su članovi nastupili prvi – otvorili manifestaciju i bili sputani tremom, i pored kvaliteta kojeg posjeduju.

Little Dots – BIjelo Polje

Gimnazija fest “Danilovgradation” su organizovali danilovgradska gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” i Ministarstvo prosvjete, uz podršku Opštine Danilovgrad. Bend iz nikšićke gimnazije kao nagradu je dobio snimanje autorske kompozicije u studiju, dok su pobjednici iz Kotora i Bara dobili muzičku opremu. Sva tri nagrađena sastava dobila su na poklon monografiju o crnogorskom pop-rocku, dar “Matice crnogorske“. U revijalnom dijelu nastupila je Marija Božović sa bendom.

Idejni tvorac manifestacije “Danilovgradation”, Nataša Latković, direktorica danilovgradske gimnazije, bila je vidno zadovoljna izuzetnim odzivom gimnazija i njihovih bendova, čiji su navijači autobusima danas došli u ovaj grad: “Pokazali smo da obrazovni sistem može pomoći ne samo usvajanje znanja u učionici, već izgradnju jedne ličnosti. Poslali smo poruku da naša mladost može, hoće, i prije svega zna. Postavili smo, rekla bih, temelje jednog velikog, tradicionalnog događaja“.

Sunset – Kotor, pobjednici u kategoriji najboljeg benda

NAJBOLJI BEND:

 1. Sunset – Kotor, 46
 2. Krug – Bar, 39
 3. Ne bilo rocka – Nikšić, 37
 4. Alt – Berane, 27
 5. Noema – Danilovgrad, 24
 6. Litlle Dots – Bijelo Polje, 19
 7. Ivan Crveni – Cetinje, 18
 8. Abissya – Podgorica, 8
 9. Silente – Rožaje, 5
 10. Biseri Pljevalja – Pljevlja, 2
Ne bilo rocka – Nikšić, pobjednici u kategoriji autorske kompozicije

NAJBOLJA AUTORSKA KOMPOZICIJA:

 1. Ne bilo rocka – Nikšić, 38
 2. Sunset – Kotor, 36
 3. Noema – Danilovgrad, 32
 4. Alt – Berane, 27
 5. Ivan Crveni – Cetinje, 26
 6. Litlle Dots – Bijelo Polje, 20
 7. Krug – Bar, 19
 8. Biseri Pljevalja – Pljevlja, 11
 9. Abissya – Podgorica, 9
 10. Silente – Rožaje, 7
Share.

Comments are closed.