Građanska inicijativa reagovala na projekat obnove gimnazijskog dvorišta

Građanska inicijativa se oglasila povodom informacije da Uprava javnih radova planira sadnju 87 novih čempresa u dvorištu gimnazije „Niko Rolović“ u Baru, i kako su istakli pozdravljaju njihovu ažurnost i volju. Ostatak saopštenja prenosimo u cjelosti:

“To rekavši, potrebno je naglasiti da je prije svega nužno promijeniti namjenu zemljišta o kome je riječ, te isto definisati kao dvorište Gimnazije, jer bez jasne zakonske definicije ne može se počinjati sa uređenjem prostora.

Među informacijama o sadnji, upadljivo je par nedostataka. Navodi se da će amfiteatar biti popravljen, međutim ko god je bio na lice mjesta zna da je samo veliki krug ‘preživio’ rušenje, dok su amfiteatar i manji ‘krugovi’ u potpunosti uništeni, tako da popravka nije moguća. Sem riječi o popravci amfiteatra, nije bilo pomena o vraćanju drugog sadržaja u dvorište sem sadnje čempresa i padajućeg ruzmarina. Ovo je veoma zabrinjavajuće, posebno s obzirom na ranije date izjave od strane nadležnih organa kako se dvorište nije dovoljno koristilo u svrhe za koje je predviđeno. Smatramo da treba da težimo njegovom obogaćivanju i unapređenju. Takođe, slobodan raspored za sadnju čempresa ni po čemu nije odgovarajući. Treba prije svega imati na umu da je riječ o prostoru koji treba da koriste srednjoškolci, te da kao takav treba da je prilagođen njihovim potrebama i da služi u cilju njihovog razvoja i pospješuje njihovo obrazovanje. Ako se pitate kako to drvoredi pospješuju razvoj, možete istražiti obrazovne trendove u zemljama koje su daleko ispred nas, i vidjećete da se ambijentu u kome se održava nastava posvećuje mnogo pažnje i da to daje rezultate.

Predstavnici Građanske Inicijative su upravo to i uradili. Kako je oko cilja GI okupljen veliki broj lica različitih struka, oni koji se bave arhitekturom i uređenjem prostora, prihvatili su poziv nadležnih da predložimo projekat po kome bi moglo biti obnovljeno gimnazijsko dvorište. Sačinjeni su predlozi projekta, a poslije praznika tražićemo sastanak sa predstavnicima Opštine na kome ćemo ih iznijeti.

Naš je cilj da se u što kraćem roku obnovi dvorište koje smo izgubili, ali kao što ni do sada nismo prezali da se izjasnimo protiv neodgovarajućih rješenja, tako će biti i ovog puta. Još jednom ponavljamo, dvorište treba da bude uređeno na način koji će najbolje zadovoljavati potrebe i interese učenika, a ne kako je najlakše”, zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative.

Share.

Comments are closed.