Gradska knjižara zvanično počela sa radom

Književnik Aleksandar Bečanović, dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2017. godinu, sinoć je u Baru svečano otvorio novu “Gradsku knjižaru”, koja se nalazi u ulici Vladimira Rolovića.

“Govore nam kako živimo u vremenu koje nije naklonjeno čitanju, knjigama, kako većinu informacija danas dobijamo putem takozvanih društvenih mreža, kako većina znanja dolazi iz sfere javnih medija, ali nemojmo da se zavaravamo, jer ako zaista želimo nešto ozbiljno da kažemo, da kažemo nešto što nam je intimno važno, to još uvijek radimo u knjigama i preko knjiga. Mislim da se to nikada neće ni promijeniti, jer je knjiga fundament naše kulture. Veliko mi je zadovoljstvo što večeras imamo priliku da se nađemo u jednom ovakvom prostoru, koji je namijenjen knjigama i ljubiteljima knjiga, gdje ćete moći da pronađete važna djela koja će vam i dalje moćno govoriti o vama, vašim životima, o poimanju života, smrti, poimanju ljubavi.

I dok se uporno priča o tome da je došlo vrijeme da se objavi smrt knjige, ja i dalje vjerujem da je ona, zapravo to povlašteno mjesto naše samospoznaje, našeg temeljnog doživljaja života. Ako i dalje mislimo da su te brze informacije koje dobijemo suštinski važne, mi smo na jednom pogrešnom putu. Zato, savjetujem da se vratimo knjigama i ljepoti literature, jer u jednom vulgarnom trenutku možda to nije samo neka puka utjeha, nego je to način da bolje razumijemo nas i da bolje razumijemo svijet oko nas”, kazao je otvarajući knjižaru Aleksandar Bečanović.

Na otvaranju je govorila i Ksenija Popović, književnica i direktor festivala Barski ljetopis, koji će, kako je najavila sa Gradskom knjižarom usko sarađivati.

Ksenija Popović je i prva crnogorska autorka Izdavačke kuće Nova knjiga, a pozdravljajući okupljene, objasnila je da kad god se završi neko izdanje Barskog ljetopisa, razmišljaju o tome kako ga dodatno organizovati, unaprijediti, približiti za što veći broj publike, pogotovo mlade, i istovremeno sačuvaju kontakt sa onom vjernom publikom koja Festival prati već godinama.

“U tom našem stremljenju da budemo što savremeniji i da odskočimo od suštine, najveći izazov je upravo književni program, jer je njegova forma sama po sebi konzervativna i manje atraktivna onom auditorijumu koji nije posvećen pisanoj riječi. Izdavačka kuća ‘Nova knjiga’ i njegova ‘Gradska knjižara’ borci su za mjesto knjige u svakodnevnom životu Crnogoraca i posjetilaca ove zemlje. Osim što su dom brojnim domaćim piscima, među kojima imam čast da se ubrajam, oni su i književna ambasada najvećim svjetskim imenima pisane riječi. Uspjeli su da nas u našoj maloj zemlji upoznaju i povežu sa kapitalnim imenima savremene literature. Njihovim prisustvom u Baru, naš grad je dobio novu vrijednost, a Ljetopis važnog partnera sa kojim će moći da napravi dodatne korake na ostvarenju ciljeva. Zadovoljstvo mi je da najavim da će već od ove Zimske scene, od čijeg nas početka dijeli nešto više od mjesec dana, naš selektor dr Milun Lutovac, neke književne večeri Ljetopisa, organizovati upravo u ovom prostoru, među knjigama, i da će saradnja sa izdavačkom kućom Nova knjiga, našem gradu donijeti ne samo novi ambijent za kulturna dešavanja, i ne samo veću pristupačnost knjigama, već i prisustvo velikih pisaca kakve sa nestrpljenjem očekujemo u Baru i na Barskom ljetopisu”, kazala je Popović.

“Gradska knjižara” u Baru je jedanaesta po redu, koja posluje u okviru izdavačke kuće “Nova knjiga”, a pored širokog izbora knjiga brojnih izdavača, u njoj se mogu pronaći “gift programi”, igračke, školski pribor i oprema. Ova knjižara do sada broji preko 10.000 članova “Kluba čitalaca”, koji uživaju popuste do 50%, kao i razne povoljnosti prilikom svake kupovine.

U čast otvaranja, juče su sva izdanja izdavačke kuće “Nova knjiga” prodavana po cijeni sniženoj 50%, a bilo je omogućeno besplatno i bezuslovno učlanjenje u Klub čitalaca.

Radno vrijeme knjižare je od 8 do 22h svakog dana, osim nedeljom.

Share.

Comments are closed.