Gulin roman “Let plavog safira”: Urbana, opora i povremeno duhovita priča

Jedna knjiga izašla je iz štampe potpuno nezapaženo u doba korone. Riječ je o prvoj knjizi Baranina Gorana Gule Pejovića, romanu “Let plavog safira”.

Glavni junak ove urbane, opore i povremeno duhovite priče je muzičar Zoran Popović, sa umjetničkim imenom Džoni Kontra, kojeg Gula opisuje kao cinika, egomanijaka, kompleksaša, prljavog jezika, jednosmjernog, bez imalo ljubavi i svjetlosti, rođenog za život u tunelu Sozina. Njegov alter ego je Džoni Polupjesnik, sanjar, nezrelo dijete koje se raduje životu, ljudima, proljeću, sitnicama koje mogu srećom da osvijetle taj mračni tunel. Sve vrijeme u ovom pitkom romanu pisanom svakim damarom Guline pjesničke duše, “ratuju” dva Džonija, s tim da je Džoni Kontra uvijek za korak ispred. Svi su prinuđeni da mu se prilagođavaju, pa i njegovo drugo ja ili da dignu ruke od njega.

Radnja romana smještena je u Baru 2000. godine.

Centrifugalna sila priče jeste nesrećna ljubav Džonija Kontre i Sandre M, koja, kad pukne, Džonija pomjeri iz temelja, rasturi toliko da je morao da potraži pomoć psihijatra. I taj psihijatar, “jedini u Baru i najbolji u Crnoj Gori”, svojim neobičnim metodama vratio ga je u život, u onaj koji je oduvijek vodio i u kojem je najteže životno pitanje: “Što si neobrijan?”

Roman nema samo likove “s onu stranu razuma”, nego i “s onu stranu zakona”, ali ih Gula uvezuje u priču tako da prema njima istovremeno osjećate i odbojnost i simpatiju. 

Najbolji djelovi romana su oni u kojima su na “bojnom polju” majka i sin, “stara” i Džoni kontra. Njihove replike, naizgled grube i svađalačke, krcate nerazumijevanjem i obostranim čuđenjem, u stvari su najljepša oda majci. A kad god zagusti, a zagusti često, “stara” je na Džonijevoj strani, iako zna da nije u pravu posebno u oštroumnim verbalnim duelima sa sestrom bliznakinjom.

Ovo štivo je pisano srcem i zbog toga ponekad djeluje naivno. Čisto je kao prvi snijeg s Rumije. Autor kaže da ima jednu veliku nesreću, što je istinito, ali je sreća što će neko možda iz njega nešto i naučiti.

Gula je poglavlja vješto povezao svojim stihovima. U knjizi je sedam pjesama, od “Crna Goro” do “Ja moram da živim s tim”.

Knjiga “Let plavog safira” Gorana Gule Pejovića izašla je u izdanju Međunaroodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara. Izašla je nezapaženo, ali će biti veoma zapažena.

Share.

Comments are closed.