Guslarsko veče sjutra u Dvorcu kralja Nikole

Tradicionalni instrument, gusle, su nešto što se od davnina  prenosilo sa generacije na generaciju. U davna vremena, porodice su se okupljale oko ovog instrumenta, koji je i danas i pored novih, modernih trendova, sačuvao svoju snagu. Sjutra će u našem gradu biti održano guslarsko veče, u Sali Dvorca kralja Nikole od 20 sati u organizaciji NVO “Dani Zagrađa” i Međunarodnog udruženja književnika i stvaralaca “Nekazano”. Tim povodom gosti emisije “ Uhvati dan” bili su narodni guslar Vukoica Sandić iz selo Bobovo kod Pljevalja i njegova kćerka Marija koja se bavi etno pjevanjem, pa su zvuk gusala i Marijin glas uživo mogli da čuju slušaoci Radio Bara.

“Škola gusala “Sandić”, od osnivanja 2010. godine, na čelu sa osnivačem i rukovodiocem skole Vukojicom Sandicćem, ulaže napore da postigne velike rezultate, na prvom mestu da napravi dobre ljude, a nakon toga i velike guslare. Mislim da u tome uspjevamo. Gusle su tradicionalni instrument a raduje što se sve veći broj mladih ljudi odlučuje da u ovim novim modernism vremenima ipak se okrene tradicionalnim vrijednostima. Imamo veliki broj polaznika a sa zadovoljstvom ističem da smo oko 40 njih doveli baš u Bar, tačnije u Sutomore. Gusle su instrument koje u sebi nose istoriju i tradiciju, koje čuvaju od zaborava, koje znaju da uvesele i rastuže”- kaže guslar.

Ove godine škola je organizovala peti guslarski kamp, sa čak 40 polaznika, a prvi put na moru.

“U predivnom Zagrađu, u vili Ćetković kod dugogodisnjeg prijatelja Veselina Ćetkovica boravićemo tokom ovog kampa. Škola će i pored svojih redovnih i raznovrsnih aktivnosti, u okviru 27. Dana Zagradja, mještanima prirediti i dva fantastična koncerta. Prvi 24. juna u Baru, u Dvorcu Kralja Nikole, a nekoliko dana kasnije, 27. Juna u Zagrađu. Pozivam sve ljude dobre volje bez obzira na vjeru i naciju da dođu i uživaju. Pripremamo i iznenađenja, ali o njima ne bih govorio”- zaključuje Pljevljak koji već dugi niz godina živi u Beogradu.

Njegova kćerka Marija je etno umjetnica, dama predivnog glasa, koja je ljubav prema etno melosu naslijedila  od oca.

“ Nema tu neke velike tajne, već sa pet godina sam čula od oca kako zvuče gusle, kako se prenose priče i poje sa “koljena na koljeno”, a glas je nešto sa čim sam rođena. Prepoznala sam sebe u etno muzici, dosta često nastupam i trudim se da kao mlada osoba sačuvam u sebi dio tradicije. Velika mi je želja da naučim da guslam i hoću i to od oca, uskoro. Volim da nastupam, nisam prvi put u Baru ali sam prvi put imala vremena da ga bolje upoznam. Predivan je, ima svoje čari. Biće mi čast da nastupim na ovom koncertu”- istakla je Marija.

Share.

Comments are closed.