Ilija Šoškić na Bijenalu u Prizrenu

Poznati barski umjetnik Ilija Šoškić nedavno je boravio u Prizrenu, gdje je učestvovao u radu drugog izdanja međunarodnog bijenala “Autostrada”, koji se održavao pod sloganom „La Rivoluzione Siamo Noi“, po čuvenom sloganu Josepha Beuysa.

Na ovom Bijenalu naglašenog ljevičarskog prosedea, ali podržanog od tamošnje Vlade i Ministarstva kulture, učestvovali su umjetnici iz raznih krajeva svijeta, među kojima i iz SAD, Velike Britanije, Holandije, ali i iz regiona, iz Hrvatske, BiH, Srbije… Šoškić je bio jedini predstavnik Crne Gore.

Šoškić se predstavio radom „Teatro del Pane“ („Pozorište hleba“), kojeg, po riječima njegove supruge, politikologa umjetnosti Dragice Šoškić, „izvodi kada je političko-socijalno-kulturološka situacija u mjestu izvođenja turbulentna“.

„Prvi put ga je izveo u Austriji 1989, ponovio ga u Berlinu i Abrucu, a ovo je četvrta edicija, i to svaki put sa lokalnim ljudima. Ilija ode u mlin, samelje brašno s mlinarom, komunicira s njim, brašno ode u pekaru, Ilija odredi formu koji ima oblik istorijskog hleba tog prostora, napravi se u 25 identičnih komada kako bi se zadovoljio projekt magičnog kvadrata, sator a repo, forme koja postaje formula u koju se sve može uglobiti. Mlinar nikada nije čuo šta je umjetnost a ne pričao s umjetnikom, pekar je najprije bio uznemiren što tu ulaze snimatelji i ostalo, a kad se vide u katalogu onda nestaje lekcija“, kaže o ovom Ilijinom radu njegova supruga politikolog umjetnosti Dragica Šoškić.

Kuriozitet je da se u Prizrenu Ilija susreo sa Xhevdetom Xhafom, drugom iz Umjetničke škole u Peći, što je bio prvi njihov kontakt nakon 63 godine!

Nakon Prizrena, Šoškić se seli u Omiš, primorski grad na hrvatskom Jadranu, gdje će u okviru festivala performansa prirediti rad pored najstarijeg stabla u tom gradu.

Share.

Comments are closed.