IO Jadran obilježio Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira, 21. septembar, mlađi i stariji izviđači i planinke – članovi Izviđačkog odreda “Jadran” iz Bara su obilježili kampovanjem u Boljevićima, u Crmnici, pored Skadarskog jezera.

Članovi IO “Jadran” su iskoristili ovo kampovanje za prezentaciju aktivnosti za kulturu mira i nenasilja. Cilj je bio da se raznovrsnost učenja, dijalog, uzajamno poštovanje i saradnja shvate kao osnovni faktori  koji uključuju mir i toleranciju. Učesnici kampovanja su kroz konkretne aktivnosti, kao što su priprema obroka, aktivnosti u prirodi, saradnja u podizanju i održavanju kamp-logora, podizali svijest o potrebi međusobne tolerancije, saradnje i mira kako bi sve aktivnosti bile uspješno realizovane. Dio učesnika je bio zadužen za pripremanje čaja od biljaka koje su dostupne u ovom trenutku u prirodi, dio je pripremao i servirao obroke, neki su vodili računa o higijeni kampa. Grupa mlađih izviđača i planinki je obilazila pješačke staze kroz šumu pored jezera, a stariji izviđači i planinke su organizovali improvizovano planinarenje, gdje su se od tvrđave Besac, pomažući jedno drugom, spustili do Boljevića”, kažu u IO “Jadran”.

Ujedinjene nacije su utvrdile Međunarodni dan mira u cilju podizanja svesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira između pojedinaca i nacija.

Share.

Comments are closed.