Ivanova Duša od mora

Inspirisan morem i svim tajnama i ljepotama koje ono krije, naš sugrađanin Ivan Milošević uz pomoć drveta i jarkih boja, stvara prava umjetnička djela. Njegove slike-skulpture nisu rađene od bilo kakvog drveta, već onog koje je more „izbacilo“ i oblikovalo, tehnikom koja je poznatija kao driftwood art.

Ideja za izradom dekoracija i suvenira kod Ivana je postojala duži niz godina, ali je oživjela tek kada je otvorio galeriju „Kutak“ i ostvario saradnju sa ljudima koji se bave ručnim radom. Sa tehnikom driftwood arta prvi put se, kako kaže, susreo na sajmu rukotvorina u Beogradu.

„U okviru galerije je funkcionisala likovna škola ’Hartija’ koju je vodila Milijana Istijanović, magistar vajarstva, pa je i to doprinijelo da se i ja okušam u nekim kreacijama. Driftwood art mi se dopao na prvi pogled, jer je ispunjavao ono što mi se čini da je najvažnije kod suvenira – autentičnost, prirodnost materijala i, što je najvažnije, da u pravom smislu odražava duh – dušu mora. U šali kažem da, pošto dobar dio repromaterijala nađem na obali, imam vrlo moćnog poslovnog partnera, a to je more“, priča za Radio Bar i Bar Info Milošević, magistar geografije, turizma i hotelijerstva.

Posebno se zahvalio prijateljima Melini Tančevoj iz Skoplja i Željku Popoviću iz Bara, od kojih je imao punu podršku prilikom pokretanja ovog „biznisa“, jer, kako je istakao, pored izvjesnog talenta i volje za upuštanjem u ovu avanturu, važni su ljudi i njihova podrška.

Vrhunac inspiracije, vjerovatno kao i kod većine umjetnika, kod Ivana se javio u doba korone, za vrijeme karantina, kada je i nastala njegova radionica „Bonvivan – art & souvenir“. U ponudi je kućna dekoracija – veće i manje „slike“ od drveta, lampe, stalci… kao i suveniri – figure i magneti.

„Reakcije su jako dobre, naročito kod ženske populacije i djece. Ovdje moram da pomenem i mog osmogodišnjeg, maštovitog i talentovanog bratanca Novaka koji me često posjećuje, jer se moja radionica nalazi u blizini njegove kuće, daje mi nove ideje i pomaže u izradi ’slika’“, ponosno kaže Ivan.

Njegovi radovi našli su se i na međunarodnoj, svjetski poznatoj izložbi EXPO Dubai.

„Zahvaljujući prijateljici Ini Plamenac koja me obavijestila o konkursu koji je Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisalo za međunarodnu izložbu EXPO DUBAI, moji radovi našli su se u sklopu ponude Crne Gore u periodu novembar 2021 – mart 2022“, istakao je Milošević.

Ovaj zaljubljenik u more i obale, kada su u pitanju planovi za budućnost, kaže da je o tome vrlo nezahvalno govoriti, jer „živimo u veoma turbulentnim vremenima“.

„Ipak, plan je da budem u nekoj kući – ateljeu gdje bi se nalazio moj radni i izložbeni prostor. Sigurno bih još nekoga uključio u posao, kako bih proširio prodaju“, najavljuje Ivan.

„Poručio bih posebno mlađima, ali i starijima, da razvijaju svoje talente i kreacije, jer se u svakom smislu isplati“, zaključio je Milošević.

Njegovi radovi mogu se vidjeti na instagram stranici bonvivan_art_souvenir i na fejsbuku Bonvivan.

Share.

Comments are closed.