Izbori 2022 – Do 19 sati glasalo 54,2 odsto građana

19:36 h “Prema presjeku od 19 sati, u Baru je glasalo, 54,2% od ukupnog broja upisanih birača, što je 2% više nego na prošlim lokalnim izborima održanim 2018. godine”, saopštio je u uključenju u program Radio Bara Dragan Simović, predsjednik OIK. 

“Sudeći  po dosadašnjem toku glasanja, očekuje se izlaznost od 55 do 60% što je manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima kada je izlasnost bila 69%”, naglašava Simović, dodajući da izborni dan protiče mirno, kao i da nije bilo primjedbi OIK, osim žalbi građana koji se, iz nepoznatih razloga, nisu našli na biračkom spisku, ali da to, ponovio je, “nije u nadležnosti OIK-a”.

Prvi preliminarni rezultati opštinskih izbora u Baru, prema riječima Simovića, očekuju se odmah nakon ponoći.

***

19:30 h U Omladinskom domu na Mirovici glasa se na dva biračka mjesta. Do 19 sati, na biračkom mjestu broj 20, od ukupno 542 upisana birača, glasačko pravo ostvarilo je 327 građana, odnosno 60,38%, dok je na biračkom mjestu 69 od ukupno 585 glasača, na ove izbore izaslo 365 osoba, tačnije 63,48%. Izborni dan na oba biračka mjesta protekao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

***

17:42 h U OŠ “Anto Đedović” u Šušanju glasa se na 6 biračkih mjesta. Do 17 sati građansko pravo iskoristilo je 51 odsto upisanih birača. Do sada nije zabilježena niti jedna nepravilnost, a glasanje se odvija nesmetano, bez dugih čekanja u prijatnoj i korektnoj atmosferi.

***

17:38 h I u OŠ “Kekec” glasa se na dva biračka mjesta. Do 17 sati na biračkom mjestu broj 14, od ukupno 960 birača, pravo glasa iskoristilo je 442, odnosno 46,04%. Nepravilnosti nije bilo, dok je putem pisma glasalo 11 osoba.

Na biračkom mjestu broj 59 glasalo je 440 osoba, od upisanih 913, što iznosi 48,19%. Putem pisma glasalo je 10 osoba. Članovi izborne komisije na ovom biračkom mjestu kazali su da nije bilo nepravilnosti, dok su posmatrači URE i DF-a naveli da se u biračkom odboru našla osoba koja je na odborničkoj listi koalicije “Prava stvar”, koja je, nakon reagovanja ova dva posmatrača, zamijenjena drugom.

***

17:24 h “Do 17 sati, u Baru je biračko pravo iskoristilo 45,8 % upisanih birača, odnosno oko 18.400 naših sugrađana”, saopštio je u direktnom uključenju u program Radio Bara, Dragan Simović, predsjednik OIK.  Glasanje na svih 67 punktova, prema riječima Simovića, protiče bez  posebnih nepravilnosti, a Komisiji nisu upućivane pritužbe i žalbe.

Određeni broj građana se žali da nisu upisani u birački spisak ali  to, po riječima Simovića, nije u nadležnosti OIK, već Ministarstva unutrašnjih poslova CG.

***

16:45 h U Pribojskom odmaralištu u Sutomoru glasa se na dva biračka mjesta. Do 16 sati, na biračkom mjestu broj 15 glasačko pravo iskoristila su 292 glasača, što iznosi 42,69%, dok je na biračkom mjestu 67 glasalo 306 građana, odnosno 43%. Oba biračka mjesta otvorena su na vrijeme, a najveća izlaznost bila je u popodnevnim satima, od 12 do 13:30.

Članovi izborne komisije zabilježili su dvije nepravilnosti, kada su dva glasača pokušala da fotografišu glasačke listiće. Oni su im momentalno oduzeti i proglašeni kao nevažeći.

Izlaznost je slična kao na prethodnim izborima, za sada sve prolazi u najboljem redu, a atmosfera na oba biračka mjesta je izuzetno prijatna.

***

15:17 h Od 39.854 birača koji imaju pravo glasa na lokalnim izborima u Baru, do 15 sati glasačko pravo je iskoristilo 15.700 birača ili 39,5 odsto, saopštio je u programu Radio Bara predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović. Po njegovim riječima, glasanje na svih 67 biračkih mjesta protiče bez zabilježenih nepravilnosti i primjedbi.

***

15:14 h Na biračkom mjestu u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, do 15 časova, glasalo je 389 birača, što je 46,14 odsto od upisanih 842 glasača. Na ovom glasačkom mjestu nije bilo problema, osim što je jedan građanin vraćen jer nije bio u evidenciji.

***

14:05 h Predsjednik OIK Dragan Simović je za Radio Bar i Bar Info kazao da OIK-u nije prijavljena nikakva nepravilnost povodom primjedbi iz URE pristiglih na mejl Radio Bara, na biračkim mjestima 21 (član Biračkog odbora upotrebljava telefon) i 52 (predsjednica Biračkog odbora tražila telefon posmatraču iz GP URA, misleći da je iz jedne druge partije, a za promjene na nekim biračkim mjestima u odnosu na prethodne izbore i konfuziju kod građana, nije nadležna OIK nego MUP.

Iz barske URE na radijski mail primili smo poruku u kojoj se navodi:

“Stalni član Biračkog odbora je na biračkom mjestu broj 21 upotrebljavao telefon na kome je upisivao imena glasača koji su izašli na izbore. Opomenom je spriječena nepravilnost. Ukoliko dođe do naredne izborne nepravilnosti stopiraće se izborni proces na ovom biračkom mjestu.

Na biračkom mjestu br. 52 predsjednica Biračkog odbora je tražila telefon posmatraču Građanskog pokreta URA, misleći da je iz jedne druge partije, nakon čega mu je stigla poruka sa instrukcijama da pošalje spisak sa imenima birača koji su glasali kao i ukupnu izlaznost”. 

***

12:45 h Nosilac liste SPP “Za buduće generacije” Edin Duraković danas je, nešto poslije 12.00 časova izvršio svoju građansku dužnost na biračkom mjestu broj 64, Osnovna škola “Meksiko”.

***

12:40 h Nositeljka izborne liste “Bošnjačka stranka – Ispravno za Bar” Edina Dešić, ostvarila je svoje biračko pravo jutros oko 10:30 na BM broj 6 MZ Bar II Polje na Tabiji.

“Nadam se da će izborni dan proteći sa što manje tenzija. Apelujem na nadležne da obrate pažnju na cjelokupan izborni proces, a na građane da putem društvenih mreža, ali i na druge načine ne podstiču tenzije. Ono što mi primjećujemo je da je veliki broj birača izmješten sa svojih biračkih mjesta sa kojih su do sada glasali na druge lokacije, a da o tome nijesu obaviješteni. Dodatno, call centar, kao i website biraci.me su skoro nedostupni, što dodatno izaziva konfuziju kod birača. Apelujemo na administraciju MUP-a da u što skorijem roku učine dostupnim ove servise i time omoguće našim sugrađanima da ostvare svoje biračko pravo”, poručila je Dešić.

***

12:30h Nosilac liste “Za budućnost Bara” Maja Vukićević glasala je danas u 12 sati na biračkom mjestu broj 4 u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

“Rekla bih da izborni dan protiče uobičajeno za crnogorske prilike, primijetili smo određene neregularnosti, u biračkim odborima su se našla neka lica koja su kandidati na odborničkoj listi jedne koalicije, što nije dozvoljeno. Takođe, aktivisti te koalicije primijećeni su u blizini biračkih mjesta. Veliki problem predstavlja to što sajt biraci.me nije u funkciji, i što je određen broj lica vraćen sa birališta”, izjavila je Vukićević nakon glasanja.

***

12:30 h Nosilac liste Prave Crne Gore u Baru Vukan Golubović iskoristio je svoje biračko pravo i glasao na biračkom mjestu broj 65, OŠ “Anto Đedović”, nakon čega je pozvao građane Bara da u što većem broju izađu na birališta.

On je takođe poručio da se iskreno nada da će današnji izborni dan u Baru proći bez većih incidenata, koji bi mogli ugroziti regularnost izbornog procesa.

***

12:15 h Nosilac liste pod rednim brojem 8, “Prava stvar, Koalicija Zajedno Bar” Dušan Raičević iskoristio je svoje biračko pravo na biračkom mjestu u Gimnaziji “Niko Rolović”.

Raičević je nakon glasanja istakao da je više nego uvjeren da je pred građanima Bara nikad lakši izbor.

***

12:00 h Glasačko pravo na lokalnim izborima u Baru do 12 sati iskoristilo je 9 200 birača ili 23,2 %, kazao je u uključenju u program Radio Bara, predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović.

“To je približno isti broj, do ovog vremena, u odnosu na lokalne izbore iz 2018 . godine, a nešto manji u poređenju sa parlamentarnim  iz 2020. godine. Do sada nema većih primjedbi i nepravilnosti”, naveo je Simović.

***

11:45 h Nosilac liste Radomir Novaković Cakan- Biram Bar je danas oko 11 sati ispunio svoju građansku dužnost i glasao na biračkom mjestu u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

Tom prilikom, Radomir Novaković Cakan je izjavio: “Bar je grad zajedništva i mislim da će i danas tako ostati. Pozivam sve građane da iskoriste ovo lijepo vrijeme i obave svoju građansku dužnost. I da večeras, svi zajedno, proslavimo uspjeh grada Bara.”

***

11:00 h Željko Stojović, nosilac liste “Temeljno za Bar, glasao je u OŠ “Kekec” u Sutomoru.

“Ovo će biti pobjeda demokratije”, kazao je Stojović nakon glasanja.

***

10:30h Glasanje na biračkom mjestu br. 5 u OŠ “Jugoslavija”protiče bez problema i primjedbi . Od 4. 118 birača, koliko se nalazi na biračkom spisku, do sada je to pravo iskoristilo 12, 89 odsto građana.

Glasačko mjesto je otvoreno na vrijeme, u 7 sati.

***

10:15 h Dragan Tufegdžić, nosilac izborne liste “Dragan Tufegdžić – Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar – Demokrate, Pokret Evropa Sad! Ujedinjena Crna Gora“ u Baru, obavio je svoju građansku dužnost i glasao na BM: broj 63 – OŠ “Anto Đedović”

***

09:45 h Ekipa Radio Bara i Bar Infa (Vjera Knežević Vučićević i Adi Karađuzović) na radnom zadatku ispred biračkog mjesta u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

***

09:15 h Nosilac liste “Novo vrijeme za Bar” Branislav Bane Nenezić glasao je na bi račkom mjestu 58. MZ Polje.

“Pozvao bih sve sugrađanke i sugrađane da iskoriste svoje biračko pravo, jer tim građanskim činom biraju svoje bolje sjutra. Imajući u vidu dobru tradiciju u Baru, očekujem da će izbori proteći u korektnoj atmosferi, bez incidenata, što je odlika civilizovanih, demokratskih sistema”, saopštio je Nenezić, nakon što je obavio svoju građansku dužnost.

***

09:00 h – Prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije Dragana Simovića, do 9 sati izašlo je 5,6% birača, odnosno 2 200 glasača. Simović je kazao da sve protiče u najboljem redu, te da nema nepravilnosti.

***

08:00 h – U uključenju u 8:10h, predsjednik Opštinske izborne komisije, Dragan Simović, saopštio je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme, u 7:00.

Otvoreno je 67 biračkih mjesta, biračko pravo ima 39.854 glasača, što je 450 više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore.

Share.

Comments are closed.