Izborna tišina počela u ponoć

Izborna tišina uoči izbora za predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 19. marta, počela je u ponoć, a trajaće do zatvaranja birališta, u nedjelju u 20 časova.

U tom periodu zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Prvi na listi je aktuelni šef države i DPS-a Milo Đukanović. Slijedi Jakov Milatović, jedan od lidera pokreta Evropa sad. Treći na listiću biće Andrija Mandić, kandidat Demokratskog fronta. Sljedeći je influenser Jovan Radulović. Kandidat Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, peti je na listiću. Slijedi Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata. Posljednja na glasačkom listiću je Draginja Vuksanović Stanković, kandidatkinja Socijaldemokratske partije.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila.

Za predsjednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Regularnost izbora pratiće posmatračke misije ODIHR-a, evropski poslanici i Savjet Evrope, kao i nevladine organizacije Centar za monitoring i Centar za demokratsku tranziciju.

Predsjednik se bira na pet godina.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Share.

Comments are closed.