Izložba modela Anastazije Miranović na prvom Lab Festu

Prvi festival kulturne baštine “Lab fest” je održan na Karuču, malom ribarskom selu u Nacionalnom parku Skadarsko jezero od 23. do 25. avgusta 2019. godine, a u okviru njega priređena je i izložba modela inspirisanih epohom Petrovića i narodnom nošnjom Crne Gore, autorke dr Anastazije Miranović iz Bara.

Pored izložbe modela Miranovićke, prikazana je i izložba “Velikani među Vama” – izbor iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore, izložba fotografija Damira Murseljevića, pozorišna predstava “Pometnje pitomca Terlesa” u izvođenju Marka Todorovića, izložba arhivskih fotografija “Ribarstvo – Rijeka Crnojevića”, izložba “Oktoih Tempus” Igora Rakčevića i organizovani koncerti Sanje Raičković i Šuleta Jovovića, te klape “Kamerton”.

“Bilo je zadovoljstvo učestvovati kao autor i priređivati u partnerstvu sa NVO Zona kulture, Udruženjem likovnih umjetnika CG i AP Print prvi Festival kulturne baštine u Crnoj Gori. Narodni muzej se kao partner pojavio sa izložbom ‘Velikani među vama’, reprodukcijama djela poznatih likovnih umjetnika iz svog fundusa. Kao autorka prikazala sam modele inspirisane epohom Petrovića i našim nacionalnim kostimom, koji su nestvarno djelovali inpostirani u Zimovniku Sv. Petra Cetinjskog na Karuču. Kontekstualizacija kulturne baštine i savremenih umjetničkih praksi još jednom je pokazala da imamo resurse sa nevjerovatnim potencijalima koje treba adekvatno artikulisati. Prvi ‘Lab Fest’ je to dokazao”, rekla je za Bar Info dr Anastazija Miranović.

NVO Zona kulture je kroz partnerstvo sa Narodnim muzejom Crne Gore, AP “Print” i Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore, razvila koncept Festivala koji ima za cilj promociju kulturnog i prirodnog pejzaža, kulturne baštine i biodiverziteta u koaliciji sa savremenim umjetničkim izrazom i drugim kreativim djelatnostima.

Prvi “Lab Fest” je petodnevnu umjetničku rezidenciju organizovao u okviru festivala i publici pružio mogućnost interakcije sa našim i regionalnim likovnih umjetnicima uz izložbe na otvorenom. Jedna od referentnih tačaka festivala bila je gastronomska radionica sa raznim varijacijama domaće kuhinje i pića, “koja kao specifičan segment u svojoj realizaciji ne koristiti plastiku ni u jednom procentu”.

Share.

Comments are closed.