Izložba radova Mija Mijuškovića početkom septembra u Berlinu

Izložba radova istaknutog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića, biće glavni umjetnički i izlagački događaj Internacionalnog art projekta “ЗМ”, koji će najvjerovatnije biti održan početkom septembra u Berlinu u galeriji “ForA”.

Kako je Mijušković potvrdio Dnevnim novinama, poziv za učešće stigao je prije epidemije koronavirusa, a prvobitni datum održavanja izložbe bio je planiran za jun. Međutim, korona je pomrsila konce izlagačima iz Berlina.

“Poziv mi je stigao davno, ali zbog korone, sve smo morali da pomjerimo. Za sada, nemam konkretnih informacija o tačnom datumu održavanja. Kada budemo znali detalje bićete obaviješteni”, kratak je bio Mijušković.

Njegova samostalna postavka biće glavni događaj otvaranja novog galerijskog prostora berlinske galerije, a za izlaganje biće opredijeljene dvije najveće izložbene sale u kojima se može postaviti oko 25 do 30 skulptura srednjeg i velikog formata.

Iz galerije “ForA” u pozivnom pismu, umjetnika, između ostalog, obavještavaju da će se, ukoliko on nema primjedbi, u okviru projekta u odvojenim sporednim djelovima ostalih prostorija naći i nekoliko radova još dvoje umjetnika.

“Kroz izlaganje kolekcije Vaših djela, koja će biti glavni umjetnički i izlagački događaj ovog art projekta, potrebno je da izborom od oko dodatnih deset radova iz Vaše kolekcije upriličimo postavku od 25 do 30 radova srednjeg i većeg formata kojima bi se Vaš rad približio evropskoj stručnoj publici čiji će zvaničnici, zajedno sa novinarima, biti gosti na ceremoniji otvaranja. Izložba je kao projekat nastala kroz predlog jednog od naših savjetnika, kolege Nikole Markovića, koji je pratio vaš rad kao skulptora”, ističe se iz galerije “ForA”.

Takođe, svi radovi našeg vajara, koji u međuvremenu budu otkupljeni, biće izloženi, sa namjerom da postanu dio stalne muzejske postavke ovog umjetničkog centra.

Uz to, u saradnji sa umjetnikom, otvara se mogućnost organizovanja još jedne Mijuškovićeve samostalne izložbe u centru Moskve.

“Ovim izlagačkim projektom otvoriće se naša najnovija galerija. Nakon toga, u saradnji sa Vama i kroz utiske postignutog, spremni smo da organizujemo još jednu Vašu izložbu u centru Moskve u nekom od najpoznatijih prostora za prezentaciju djela savremene umjetnosti”, zaključuje se u pozivnom pismu njemačke galerije.

Share.

Comments are closed.