Izložba Transformacije – Šoškićev dijalog sa aktuelnim društvenim temama i odnosima

Izložba pod nazivom “Transformacije” akademskog vajara Nenada Šoškića biće otvorena večeras od 19 sati u Modernoj gaieriji, u okviru programa manifestacije Decembarska umjetnička scena.

Na otvaranju izložbe govoriće Vučić Ćetković, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, i Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

Ovaj umjetnički projekat interdisciplinarni je rad recentne produkcije, koji je nedavno predstavljen i u Novom Sadu.

“Šoškić, vajar po umjetničkom obrazovanju, usmjeren je na istraživanje graničnih formi ovog vizuelnog medija i djelovanje u proširenom medijskom polju prostornih instalacija i ambijenata, uz uvođenje kontekstualnosti i dijaloga sa aktuelnim društvenim temama i odnosima, pogotovo mas-medijima, informacijama i vijestima. Razvijajući koncept kroz analizu i propitivanju uloge mas-medijske kulture danas, brzine protoka informacija, njihovog neselektivnog plasiranja i konzumerskog vrednovanja, otvara niz pitanja u vezi sa savremenim društvom i načinom njegovog funkcionisanja”, zapisala je o izložbi istoričarka umjetnosti Sanja Kojić-Mladenov.

Izložbu koncipira kroz sajt specifik instalaciju sastavljenu iz tri segmenta koji se međusobno nadopunjuju, kreirajući idejno jedinstvenu postavku. Pojedinačni elementi umjetničkog djela vode aktivni dijalog sa prostorom postavke, mijenjajuću očekivani odnos prostorij a i uobičajeni način kretanja posjetilaca kroz njega, uključujući ih aktivno u komunikaciju i interakciju sa izmijenjenim ambijentom.

Svojim koceptom “Transformacija” Šoškić je nastavio sa razvojem umjetničke prakse zasnovane na primjeni aspekata iz prostornog okruženja, autobiografskog konstrukta i aktuelnog društveno-političkog diskursa, korišćenjem univerzalno razumljivog jezika savremene umjetnosti, uz upotrebu fragmentacije, repeticije i svedenosti estetskog izraza.

Seriju radova posvećenih ovoj temi umjetnik je razvio prvo u SAD, u galeriji Mana u Njujorku, u organizaciji Mana Contemporary, a zatim na manifestaciji Art Basel u Majamiju, izložbom pod nazivom “Transformation”. Istraživanje društvenopolitičke i kulturne uloge koju imaju svakodnevne vijesti, njihove frekventnosti i, istovremeno, prolaznosti, nakon SAD, nastavlja serijom radova i samostalnih izložbi u Crnoj Gori, u prostoru sopstvenog okruženja, kao i u regionu (Novi Sad, Sarajevo, Zagreb…).

Nenad Šoškić rođen je 1970. godine u Baru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, a postdiplomske studije je završio 1996. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesor je na studijskom programu Vajarstvo, Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008. do 2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici. Svoju umjetničku aktivnost započeo je učešćem na značajnim vizuelnim manifestacijama kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994,1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i izložbama u umjetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi savremene umjetnosti Crne Gore u inostranstvu, posljednjih godina u SAD i Italiji. U javnom prostoru Crne Gore postavljeno je nekoliko njegovih skulptura. Dobitnik je nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2004), nagrade Milunović – Stijović – Lubarda, Tradicionalna izložba ULUCG, Podgorica (2000) i dr.

Kao i ostali programi, otvaranje izložbe prenosiće se putem YouTube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport i JU Muzeji i galerije Podgorice. Realizovaće se u realnom vremenu, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Share.

Comments are closed.