Izvanredna virtuelna izložba Dalibora Ćetkovića

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković, odlučio je da široj publici predstavi svoje radove iz ciklusa „Antares“ putem virtuelne izložbe. Kompletnu prezentaciju radio je sam.

“Ovog puta sam želio da prijateljima, koji nijesu fizički mogli da prisustvuju otvaranjima mojih izložbi u galerijama, koji žive daleko, kao i mojim prijateljima i ljubiteljima likovne umjetnosti širom svijeta, pružim mogućnost da se približe mojim djelima u virtuelnom galerijskom prostoru. Kompletnu produkciju sam uradio sam. Imam još puno ideja i planova tako da ću nastaviti da ovim putem priređujem iznenađenja publici”, najavljuje Ćetković.

Krajem avgusta prošle godine priredio je prvu virtuelnu izložbu slika na kojoj je premijerno predstavio novi ciklus slika na njegovom YouTube kanalu.

“Tu izložbu sam uradio u video slajd formi (slide show) i bila je veoma zapažena, što me posebno raduje. Iza tog projekta su veliki rad, brojna odricanja i neprespavane noći. Drugu virtuelnu izložbu, tačnije 16- tu samostalnu, uradio sam u programu gdje se postavka slika može pogledati (najbolje preko aplikacije Art steps), tako da možete svojevoljno da se krećete kroz galerijski prostor, priđete slici i gledate je iz raznih uglova. Kada se klikne na sliku, prikazuje se naziv, zatim imate opciju da kliknete Play dugme i pokreće se automatski video obilazak. Za bolji ugođaj, ja sam snimio i postavio muzičku podlogu”. objašnjava Ćetković.

Kratak video je na linku: https://youtu.be/V2YLwJxRKhE

Na ovaj korak se odlučio jer smatra da je u ovom trenutku, likovnim umjetnicima značajan svaki vid prezentacije njihovih radova. Da bi izložba bila verifikovana, bio je potreban i osvrt likovne kritike.

“O izložbi je govorio doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac. Koncepcija ove izložbe je sa većim formatima platna iz ciklusa “Antares”, a pošto nijesam želio da opteretim galerijski prostor, odabrao sam deset i jedan manji format. Zbog još uvjek aktuelne epidemije korona virusa, slika “Izolacija” 150x100cm, našla je mjesto u izolovanoj prostoriji ove izložbe. Nastala je prošle godine, a inspiracija za nju je vrijeme u kojem živimo. Sliku, koja je takođe zavrijedila najviše pažnje, manji format “Biser u oku” (dimenzije 60x80cm) postavio sam na zidu u centralnom prostoru. Orlovi su prisutni jer su većem broju publike posebno privlačili pažnju. Jedna od njih se već nalazi u privatnoj kolekciji”, ističe Ćetković.

Njegov rad možete pratiti na popularnim društvenim mrežama kao i na web sajtu www.daliborart.wordpress.com

Share.

Comments are closed.