Izviđači i planinke očistili dio Suvog potoka

Na lokaciji Suvi potok, u Sutomoru, danas je organizovana akcija čišćenja u sklopu inicijative Osvijesti.me.

Ovu inicijativu pokrenulo je pet mladih izviđača iz Bara, Nikšića i Podgorice. Oni su u aprilu, kroz izviđačko takmičenje, mapirali 10 divljih deponija u Baru, i osjetili potrebu da nešto urade po tom pitanju. Ubrzo im se pružila prilika da kroz upshift radionicu, koju organizuju Kreaktivacija i Digitalizuj.me, uz mentora dođu do ideje, koju su zatim i razradili.

Proteklih mjeseci sprovodili su online kampanju ne bi li ukazali na značaj zaštite životne sredine, da bi danas sa ostalim izviđačima i planinkama očistili dio Suvog potoka, kako bi spriječili da sa dolaskom zime i velikih kiša otpad završi u moru.

“Nisu se dali obeshrabriti ni odsustvom podrške građana, ali su skrenuli pažnju na to da bi pomoć bila dobrodošla jer je ova planeta naš zajednički dom. Još jednom su pozvali građane da im se pridruže u sličnim akcijama, ali i da vode računa o nesavjesnom odlaganju otpada. Izradili su cegere kako bi ih naveli da smanje upotrebu plastičnih kesa. Balša, Maida, Jasmin, Mihailo i Nikola zahvaljuju Kreaktivaciji koja je finansirala ovaj projekat, kao i Savezu izviđača Crne Gore na podršci. Današnju akciju podržala je i Opština Bar, a pomoć je pružilo i Komunalne djelatnosti Bar. Dom Crvenog krsta u Sutomoru pružio je logističku pomoć. Oni još jednom poručuju kako je vrijeme da krenemo u akciju, ne bi li spasili Zemlju koja je naš jedini dom”, kaže se u saopštenju Saveza izviđača Crne Gore.

Share.

Comments are closed.