Izviđači održali Drugo kolo lige u Danilovgradu

U sklopu održavanja Drugog kola izviđačke lige Crne Gore, u Danilovgradu okupilo se preko 100 izviđača iz više crnogorskih opština.

Povod za okupljanje u ovoj opštini bio i jublijej – 150 godina od osnivanja Danilovgrada. Kako su rekli iz Saveza izviđača, Danilovgrad su odabrali i kako bi se djeca malo bolje upoznala sa ovim gradom, i da “bismo one nešto starije podsjetili na sve ljepote izviđaštva koje su im bile dostupne dok je i u njihovom gradu postojao odred”.

Zahvaljujući gostoprimstvu direktorice Nataše Latković izviđači su ligu otvorili u prelijepom dvorištu gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš”.

“Otkrivajući trag po trag, naši izviđači i planinke obišli su spomenik palim borcima, Umjetničku koloniju kao i manastir Ždrebaonik. Rješavanje izviđačkih zadataka išlo je lakše uz slatkiše koje su na poklon dobili od Crnagoracoop-a. Čuveni Čiča Gliša ih je nasmijanog lica bodrio mašući sa ambalaža čokoladica. Pored standardnih izviđačkih takmičarskih disiplina, naši izviđači i planinke naučili su i vrijednu životnu lekciju. Bili su u prilici da se i sami uvjere koliko truda i rada je potrebno kako bi od sjemena postala biljka. Naime, vrata svog doma i ‘male’ porodične firme otvorio nam je Radojica Radonjić sa svojim sinom i ženom. Rade je nesebično podijelio svoje znanje zahvaljujući kome je nastao jedan od najvećih rasadnika u Crnoj Gori. Potrudio se da našim izviđačima približi kako teče cijeli proces od sadnje, preko održavanja pa sve do ubiranja plodova. Govorio im je o različitim vrstama biljki koje su njihovi stanari, načinu zagrijavanja plastenika kao i sistemu navodnjavanja. Najveće oduševljenje izazvala je pokretna rampa koja zalije cijeli plastenik za samo pet minuta. Radoznale i širom otvorene oči su je sa nevjericom pratile, a malene ruke bile su ispružene kako bi osjetile vodu i malo se rashladile. Na samom kraju poklonio im je sadnice jagode, paradajza, tamjana i peršuna. Izviđači i planinke dobili su zadatak da sadnice posade kod kuće, naprave fotografiju, prate njen razvoj i izvještavaju nas. Od Rada su dobili i instrukcije kako da se o biljkama brinu. Još jednom su obnovili pređeno gradivo: Moramo čuvati, njegovati i obnavljati prirodu kako bi ona radila u našu korist, a mi bili u prilici da u njenim plodovima uživamo. Vidjevši na djelu kako se na pravi način brine o prirodi i svim njenim blagodetima na kraju dana su poručili: ,,Ono što čuvamo, čuva nas!” i još jednom ponavljaju #čuvajmonašešume. Savez izviđača u ovoj godini poseban akcenat stavlja na očuvanje životne sredine i na ekološku svijest naših članova. Najavljujemo još više sličnih aktivnosti u sklopu naše kampanje ‘Čuvajmo šume’ o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost”, kazao je za Bar Info Dušan Masoničić, načelnik Saveza izviđača Crne Gore.

Share.

Comments are closed.