Izviđačka vodna škola u kasarni Pero Ćetković

Ovog vikenda, u organizaciji Izviđačkog odreda “24. novembar” i Saveza izviđača Crne Gore, u kasarni “Pero Ćetković” u Baru je počela Izviđačka vodna škola.

Ova aktivnost je okupila više od 30 izviđača iz čitave Crne Gore, uz dvoje nagrađenih kroz projekat “Mladi aktivni građani (MAG)”, koji je realizovala Građanska alijansa. Na otvaranju polaznicima se u ime Opštine Bar obratila potpredsjednica Tanja Spičanović, ističući želju da stečena znanja nastave da primjenjuju u svojim jedinicama. Ona je istakla da su “mladi neiscrpni potencijal svake zemlje” i podstakla učesnike da rade još bolje kako bi postali dobri lideri, ali i ljudi.

“U toku trajanja škole, naše članove očekuju intenzivne aktivnosti, dok su neke već i realizovane. Juče su se polaznici upoznali sa vodnim sistemom i krovnim izviđačkim organizacijama na svjetskom nivou, a to su WOSM i WAGGGS. Priliku da svoju kreativnost pokažu imali su kroz izrađivanje njihovih znakova od materijala iz prirode. Potom su bili u prilici da se upoznaju sa radom Službe zaštite i spašavanja Bar, kao i JZU Doma zdravlja Bar. U prostorijama Službe zaštite i spašavanja upoznali su se sa radom ove institucije, strukturom, organizacijom i njihovim aktivnostima na terenu. Nakon toga kroz pokaznu vježbu predstavili su nam kompletnu opremu s kojom raspolažu, što je izazvalo oduševljenje među našim članovima. U JZU Dom zdravlja su obišli službe koje funkcionišu u sklopu ove ustanove. Naši članovi su dobili važne lekcije iz polja zdravlja i zdravstvene zaštite, saznali su kako funkcioniše Hemijsko-epidemiološka služba, kako se vrše ispitivanja i razne vrste analiza. Naši članovi imaju priliku da ovih dana savladaju znanja iz izviđačkih disciplina kao što su: orijentacija, topografija, čvorologija itd.  Osim toga, steći će znanja iz oblasti timskog rada, motivacije, liderstva i komunikacije…”, rekao je za Bar Info starješina Odreda “24. novembar” Miodrag Tanjo Masoničić.   

On ističe da organizatori duguju “veliku zahvalnost Ministarstvu odbrane Crne Gore, na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem, koje nam je ustupilo prostor kasarne na korištenje i koje je kao i uvijek do sada izvrstan domaćin”.

Izviđačka vodna škola se realizuje u sklopu projekta “Volonteri u zajednici” koji je podržan od strane Opštine Bar.

Share.

Comments are closed.