Joličić dobitnik međunarodnog književnog priznanja

Iz Libana je ovih dana stigla vijest o dodjeli ovogodišnjih priznanja ugledne Kuće kulture “Nadži Naman”. Među 60 dobitnika su i dva stvaraoca iz Crne Gore: Rajko Joličić – počasna nagrada za ukupno djelo i Zoran Raonić – za kreativnost.

Nagrada “Nadži Naman” dodjeljuje se od 2002. godine za književna djela koja najbolje, po sadržaju i stilu, ostvaruju cilj – podsticanje i razvijanje ljudskih vrijednosti.

Nagrada se dodjeljuje u kategorijama: zaslužni pisac, za kreativnost, počasna, i za genijalnost. Nagrada nije materijalna već više počasna: štampanje jednoga rada sa biografijom u zborniku (3000 primjeraka koji se šalju po cijelome svijetu), mogućnost pomoći u štampanju jednoga djela, mogućnost (po pozivu) učešća u žiriju za dodjelu sljedeće nagrade, zvanje počasnoga člana Kuće kulture „Nadži Naman“…

Osnivač ove institucije Nadži Naman (Naji Naaman), libanski humanista, pisac, promoter kulture, urednik i izdavač.

Broj predloženih kandidata raste iz godine u godinu; ove godine je dostigao brojku 2386, a prijavljeno je da stvaraju na 27 jezika i dijalekata.

Podsjetimo da je 2018. bilo predloženo 2371 stvaralaca iz 66 zemalja, koji pišu na 40 jezika/dijalekata! Broj dobitnika ovih nagrada bio je 64, a među njima i dvojica iz Crne Gore: Dragan Vugdelić i Vladimir Mićković. Raniji dobitnici su Vladislav Vlahović (2017), Bojan Rajević i Savo Martinović (2014), Veljko Rajković (2013) i Andrija Radulović (2010).

Share.

Comments are closed.