Jovović i Plamenac na tribini u Cirihu

U subotu je Srpski forum građana Crne Gore iz EU i Švajcarske, sa sjedištem u Cirihu, organizovao tribinu na temu “Aktuelna crnogorska bespuća”.

U ime matice skupu je prisustvovao zamjenik direktora Uprave za Dijasporu, Baranin mr Ivan Jovović, a ispred SPC iz Crne Gore paroh barski Jovan Plamenac. U ime Ambasade Crne Gore u Švajcarskoj savjetnica Tijana Ljiljanić.

U uvodnom obraćanju predsjednik Foruma, mr Spasoje Krivokapić, osvrnuo se na veći broj tema koje se odnose na političko-ekonomsku svakodnevicu u Crnoj Gori i iskazao nezadovoljstvo statusom određenih subjekata. Shodno zaključcima usvojenim na tribini, koji će biti naknadno dostavljeni državnim organima Crne Gore, Forum će zahtijevati, između ostalog, ostvarivanje prava glasa na izborima, izbor predstavnika u Skupštini Crne Gore koji bi prenosio zahtjeve dijaspore, veće povlastice za investitore iz dijaspore i rješavanje pitanja dvojnog državljanstva, kao i niza drugih zahtjeva. Govorilo se o političko-ekonomskim problemima, izborima i izbornim zakonima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i njenom značaju.

Rasprava je najviše fokusirana na tačku Crnogorska dijaspora i njen značaj u životu crnogorskog društva.

Pomoćnik direktora mr Ivan Jovović je izrazio spremnost da “u argumentovanoj razmjeni činjenica dođemo do zaključaka koji će biti na dobrobit naše nam zajedničke države Crne Gore”. Ukazao je na neke specifičnosti naše dijaspore koja je porijeklom iz Crne Gore, imajući u vidu njenu heterogenu nacionalnu i vjersku strukturu. Istovremeno, tribina je bila prilika da pomoćnik direktora Uprave za dijasporu učesnicima prezentuje dosadašnji rad i programe ovog državnog organa.

Mr Jovović je rukovodstvu Srpskog foruma građana iz Crne Gore uputio poziv da posjete Upravu za dijasporu.

Share.

Comments are closed.