Ko pređe granicu a nije upućen u karantin, obavezno da se javi epidemiolozima

Po riječima dr Miroslava Stanišljevića, epidemiološka situacija na području Bara, Budve i Ulcinja je mirna, slična kao juče.

“Sugrađani se, prema našim informacijama, revnosno pridržavaju pravila samoizolacije, nismo imali nekih ekscesa“, ističe dr Stanišljević.

On upozorava građane koji na graničnim prelazima dobiju rješenje sanitarne inspekcije a nisu upućeni u karantin, da se pod hitno i obavezno jave epidemiolozima da bi ih uključili u program praćenja.

Epidemiološka ekipa Doma zdravlja po potrebi izlazi na uzorkovanje, odnosno ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja kod bilo koga od osoba koje su pod pojačanim nadzorom. To je uhodan posao i ide redovno.

“Zbog nepridržavanja mjera koje je donio Krizni štab na nivou države, odnosno  nepoštovanja poruke ‘ostanite doma’, niti naredbe o zabrani okupljanja na svečanostima i sahranama, došlo je do ove, da tako kažem ‘eksplozije’ i situacje kakva je trenutno u Tuzima”, upozorio je dr Stanišljević, koji je poručio sugrađanima da, prije svega, vode računa  o svom zdravlju, pa će tako voditi računa i o zdravlju svih oko njih, a najvažnije mjere su redovna higijena ruku i održavanje socijalne distance, uz najbitniju poruku: „Ostanite doma!“

Share.

Comments are closed.