Kod Doma zdravlja podignut šator za prijem pacijenata sa respiratornim smetnjama

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore danas je, uz podršku pripadnika Mornarice Vojske Crne Gore, zaposlenih u Opštini, koji su se priključili volonterima Crvenog krsta i tima MZ Sutomore, postavio šator ispred Hitne službe u barskom Domu zdravlja.

Šator će služiti za prijem i obradu pacijenata sa respiratornim smetnjama, kako bi se izbjegli kontakti sa drugim oboljelima i, eventualno, širenje zaraze koronavirusom, kazao je za Radio Bar i Bar info, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, dr Saša Stefanović.

“Šatore ćemo postaviti u svim gradovima u kojima imamo službe hitne pomoći, što predstavlja značajnu preventivnu mjeru. Svi pacijenti koji imaju temperaturu, respiratorne probleme i kod kojih postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom, neće ulaziti u ustanovu, već će doktor i naše osoblje izlaziti i u šatoru obavljati pregled, sa zaštitnom opremom i svim potrebnim mjerama predostrožnosti. To je olakšavajuća činjenica za sve građane koji potraže medicinsku pomoć, doktore i osoblje, jer će biti smanjena mogućnost međusobnih kontakata. Ljekari će nakon pregleda, zavisno od simptoma, pacijente upućivati kući ili na infektivnu kliniku”, kazao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Saša Stefanović, koji je istakao da medicinsko osoblje ima na raspolaganju najsavremeniju zaštitnu opremu – skafandere, maske, naočari, rukavice i kaljače, a od sjutra i čizme.

Ljekari Hitne službe radiće u šatoru od 21h do 7h izjutra, dok će se pregledi tokom dana obavljati po uobičajenoj proceduri u Domu zdravlja.

Share.

Comments are closed.