Kod Godinja uhapšena jedna osoba zbog krivolova strujom

U koordinisanoj akciji Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero sa pripadnicima Uprave policije sinoć je, u rejonu Godinja, u krivolovu uhvaćena i procesuirana jedna osoba, dok se druga dala u bijeg kopnenim dijelom, ka brdu.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova, akcija je organizovana i sa vode i sa kopna pola sata poslije ponoći, a zaplijenjeno je oko 50 kilograma ribe, metalno plovilo, vanbrodski motor (60 konjskih snaga), pretvarač, tri akumulatora i ostala ribolovna oprema.

“Ovo je tek početak naših aktivnosti na terenu, a sve sa ciljem suzbijanja krivolova i nezakonitih aktivnosti koje štete ekosistemu NP Skadarsko jezero. U saradnji sa Upravom policije u narednom periodu pojačaćemo kontrole na jezeru. Menadžment je istinski posvećen rješavanju problema krivolova i svih ostalih nezakonitih aktivnosti u zaštićenim područjima i u tome ćemo istrajati“,  kazao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Od danas do 15. maja na snazi je ribolovni zabran na sve vrste ribe i vodenih organizama osim jegulje, a izlov ribe u vrijeme zabrana je krivično djelo.

Tim povodom Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je kampanju “Stop krivolovu” sa ciljem podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda i biodiverziteta Skadarskog jezera.

Prethodnih dana zaposleni JPNPCG intenzivno su radili na terenu kako bi javnost bila obaviještena o početku ribolovnog zabrana, a u priobalju Skadarskog jezera dijelili su letke i postavljali postere.

Share.

Comments are closed.