Komemorativna sjednica povodom smrti dr Duška Kljakića u sali SO Bar

Komemorativna sjednica povodom smrti dr Duška Kljakića organizovana je danas, u organizaciji Opšte bolnice, u sali SO Bar, uz prisustvo najbliže rodbine, kolega i prijatelja.

U ime barske Opšte bolnice prisutnima se obratio direktor Dragan Tomanović:

“S neizmjernom tugom i žaljenjem danas imam dužnost, i kolegijalnu i prijateljsku, da se oprostim od našeg istaknutog ljekara, posvećenog profesionalca, velikog humaniste, uglednog člana našeg kolektiva i omiljenog sugrađanina, prim. dr Duška Kljakića, koji je 9. maja, nakon velike borbe sa do sada neistraženim fenomenom u medicini, nažalost, izgubio život. Njegova neočekivana i prerana smrt donijela je nenadoknadivi gubitak kolektivu Opšte bolnice Bar, njegovoj porodici i prijateljima, sa kojima u ovom teškom trenutku svi duboko saosjećamo. 

Dr Duško Kljakić je svoj život posvetio pozivu ljekara i humaniste, čime je današnji oproštaj učinio težim svima nama koji smo sa njime sarađivali, ali i mnogobrojnim pacijentima koje je svojim stručnim i ljudskim odnosom trajno zadužio. Svi smo svjedoci da je vedar duh, topla riječ i podrška dr Kljakića pobjeđivala momente neizvjesnosti i straha pacijenata, i činila ga doktorom Duškom, doktorom Duletom, ljudskom gromadom pristupačnom svima i u svako doba. Trag koji je svojim posvećenim radom ostavljao tiho, svakog dana, on nažalost danas ne vidi, ali smo svi mi svjedoci osjećanja tuge i iskrenog saosjećanja mnogih kolega i pacijenata iz Bara, Ulcinja, Budve, sa Cetinja, iz Podgorice… Zato se danas Opšta bolnica ‘Blažo Orlandić’ Bar sa žalošću i tugom oprašta od svog uglednog ljekara, vrijednog radnika i pregaoca, uvaženog i dragog kolege, prim. dr sci med Duška Kljakića.

Duško Kljakić rođen je 17. aprila 1968. godine u Baru. Osnovnu i srednju školu završio je u svom gradu. Na studije odlazi 1987. godine u Beograd, gdje upisuje Medicinski fakultet, na kome je diplomirao 1993. godine. Ni mjesec dana poslije završetka studija, počinje sa radom u JZU Dom zdravlja  Bar, gdje je nakon pripravničkog staža radio do marta 1995. Godine. Zatim prelazi u Opštu bolnicu ‘Danilo I’ na Cetinju, gdje mu je dodijeljena specijalizacija iz ginekologije i akušerstva. Specijalizaciju je završio 1999. godine u Beogradu sa odličnim uspjehom. Stručno zvanje Primarijus dr Kljakić stekao je juna 2010. godine. Bogato profesionalno iskustvo dr Kljakić je sticao u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je radio kao ljekar specijalista od 2001. do 2004. godine. Od 2004. počinje da radi u Opštoj bolnici Bar. 

Bio je predan radu i ugledan u akademskoj zajednici, gdje je težio daljem usavršavanju i prenošenju bogatih znanja i iskustava dolazećim generacijama mladih ljekara. Tako je odlukom Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore 2014. godine, te odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu 2016. izabran za mentora specijalističkog staža iz ginekologije i akušerstva. 

Doktorsku disertaciju dr Kljakić odbranio je jula 2019. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, čime je stekao zvanje doktora medicinskih nauka. Kao naučnik i istraživač u oblasti medicinskih nauka, napisao je veliki broj naučnih i stručnih radova. Dr Kljakić kao vrsni intelektualac dane je provodio i u interesovanjima mimo medicine, među kojima će biti zapamćeno njegovo poznavanje istorije pomorstva, posebno barske. Često je bio od pomoći autorima tekstova i monografija o ‘Prekookeanskoj plovidbi’ i Luci Bar.  Sa našim kolegom Duškom dijelili smo više od 16 godina radnog iskustva. Nemjerljiv je njegov doprinos radu i uspjesima Opšte bolnice Bar. Njegova intelektualnost, iskustvo i ljudska smirenost doprinosili su racionalnom pristupu rizičnim situacijama iz kojih smo izlazili bogatiji za nove živote, bogatiji i za one sačuvane, obasjani osmjesima roditelja koji su sreću dolaska svog potomstva dijelili sa doktorom Kljakićem. Dijelili smo radost naših pacijenata i njihove probleme, zajednički tražili rješenja za najteže slučajeve obolijevanja i liječenja, dijelili probleme i uspjehe rada bolnice.

U posljednjim danima koje je proveo u Baru dijelili smo i sudbinu ljekara koji su zamijenili uloge s pacijentima. U tim teškim trenucima dali smo sve što smo mogli, znali i umjeli za njegov oporavak. Naše misli i najbolje želje za oporavak bile su svakodnevno sa Duškom, i nakon transporta u Klinički centar Crne Gore, a zatim i u Austriju. 

Vijest o smrti dr Kljakića u Univerzitetskoj klinici u Gracu, najprestižnijoj klinici za plućne bolesti u Evropi, sve nas je duboko pogodila i prekinula naše nade da će najsavremenija dostignuća u liječenju dati uspjeh za ozdravljenje našeg kolege. Nažalost, naše nade se nijesu ispunile. Vjerovali smo da će njegov hrabri duh pobijediti, jer je i u danima bolesti znao da nas ohrabri riječima: ‘I ovo će proći, ozdraviću, dobro sam’.

Danas, kada se opraštamo od dr Duška Kljakića, dugujemo mu zahvalnost i poštovanje što je svojim radom, znanjem i angažovanjem doprinosio očuvanju zdravlja generacija i njihovih porodica. Poštovanje koje mu danas ukazujemo zavrijedio je onim što je svakog dana bio – beskompromisni profesionalac, dobar kolega, uvažen ljekar među pacijentima, drag sugrađanin i birani prijatelj. Ostaje nam čast što smo ga poznavali, sa njim sarađivali i družili. Zahvalni smo mu za nesebično prijateljstvo, pažnju i dobrotu kojom je zračio. Takav čovjek nikada neće, i ne može, napustiti naša sjećanja i naša srca.

Poštovana porodice Kljakić, drage kolege i prijatelji,

U ovakvim situacijama nikada nema dovoljno dobrih riječi utjehe. Nepravde kao što je ova, ne mogu se objasniti. Još ih je teže prihvatiti. Tako je uvijek kada ono što sve nas jednom čeka, dođe prerano i u nevrijeme. A otišao je dobar čovjek, potreban svima nama, potreban svojoj porodici. Rastanci su uvijek bolni, ovaj je tužan i pretužan. I nepravedan. Kao što rekoh, slabe su ovdje riječi utjehe, ali Duškovoj djeci: Danilu i Ani, supruzi Oliveri, bratu Urošu, majci Mari, ocu Danilu, na ponos i utjehu ostaje što su za svog oca, supruga, brata i sina, imali takvog čovjeka. Od 9. maja on nastavlja da živi u njihovim životima i srcima. Kao i u životima i srcima svih nas koji smo ga poznavali, poštovali i voljeli. Neka mu je vječna slava i hvala”.

U ime ožalošćene porodice, Danilo Kljakić, otac pokojnog dr Duška, posebnu zahvalnost uputio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, potpredsjedniku Skupštine Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću, ministru zdravlja u Vladi Crne Gore dr Kenanu Hrapoviću, predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću i gradonačelniku prijestonice Aleksandru Kašćelanu.

Zahvalnost je uputio zdravstvenim radnicima Opšte bolnice u Baru, na čelu sa dr Draganom Tomanovićem, Kliničkog centra Crne Gore na čelu sa dr Jevtom Erakovićem i Univerzitetskoj klinici u Gracu, kao i našim diplomatskim predstavnicima u Austriji, “na nadljudskim naporima da našeg Duška otrgnu od smrti. Ljudsko hvala na izrazima saučešća građanima Duškovog rodnog grada Bara, prijestonice Cetinje, kao i građanima Crne Gore i dijaspore”.

Share.

Comments are closed.