Komunalna policija odgovorila izazovima turističke sezone

Iako se, što je za sezonu uobičajeno, i ovoga ljeta susreću sa brojnim izazovima i problemima, načelnik Komunalne policije u Baru, Dejan Škerović tvrdi da sa njima uspješno izlaze na kraj.

“Najveći broj zamjerki građana odnosi se na nepropisno odlaganje otpada, buku, nepropisno parkiranje vozila…”, navodi Škerović, dok je nakon višegodišnjih problema vezano za funkcionisanje taksi službi, taj problem velikim dijelom konačno riješen.

“U saradnji sa NVO Savez Udruženja taksi Bar i strukovnim sindikatom, uspjeli smo da dođemo do 95%  legalizovanih vozila koja se koriste za tu djelatnost. Naravno, uvijek će biti onih koji ne poštuju propise. Pri tome posebno mislim na privatne hotele koji dovoze i odvoze klijente u sopstvenom aranžmanu i to im naplaćuju kao taksi uslugu. Skoro stoprocentno su barski taksisti promijenili svoje registracije u TX”, zadovoljan je načelnik Komunalne policije u Baru.

Dejan Škerović

I vanpijačna prodaja koja je proteklih godina ružila sliku užeg gradskog jezgra (oko Zelene pijace) ovog ljeta je postala prošlost. Komunalni policajci kažnjavaju sve koji se ne pridržavaju pravila. Ipak, Barani i njihovi gosti su i ove sezone svjedoci da ta pojava nije u potpunosti suzbijena na najatraktivnijem dijelu rivijere- Šetalištu kralja Nikole. Škerović objašnjava zašto je to tako.

“Donekle nas prilikom kontrolisanja vanpijačne prodaje sputava oduzimanje nadležnosti za kontrolu privremenih objekata koji su postavljeni po programu SO Bar i što je šetalište u zoni koja se nalazi pod okriljem Morskog dobra. U tom dijelu nadležnost imaju građevinsko- urbanistička i tržišna inspekcija. Naravno da smo i pored toga što nijesmo direktno nadležni, fotografisali, podnosili prijave i upućivali ih nadležnima…”, kaže Škerović.

I vozilo pauk ima dosta posla ove sezone. Načelnik Komunalne policije tvrdi da se prema vlasnicima nepropisno parkiranih vozila odnose neselektivno i da nema mjesta prilično učestalim komentarima Barana da “pauk ne ‘kupi’ džipove i ostale skupocjene automobile”.

“Nastojimo da utičemo na lošu naviku građana da se parkiraju neposredno ispred kafića u kojima provode slobodno vrijeme, niti po zelenim površinama. Ipak, pauk je samo jedan, što je u toku sezone zaista nedovoljno. Teško je raditi, barska obala je razuđena, odlazak recimo do Sutomora, usljed saobraćajnih gužvi oduzima mnogo vremena, pa ni učinak ne može biti u potpunosti zadovoljavajući”, objašnjava načelnik Komunalne policije.

Nastojeći da se izbore sa višegodišnjim problemom buke koju izaziva preglasna muzika u lokalima i nepoštovanje radnog vremena, komunalni policajci ove godine ugrađuju limitatore u objektima koji emituju mehaničku ili organizuju “živu” muziku.

“Naročito smo zadovoljni što do sada nijesmo imali niti jednu prijavu iz Sutomora, odakle ranije skoro da nije bilo noći bez prijava. Dobili smo nekoliko prijava vezano za Dobru Vodu i pojedine lokale na barskom korzou. Vlasnici su sankcionisani. Sankcije nijesu baš male- po pitanju prekoračenja za pravno lice je 2.200 eura za odgovorno lice, a za preduzetnika je 300 eura”, kaže Škerović.

Zabrana izvođenja građevinskih radova tokom sezone, do jeseni je privremeno stopirala probleme koje prave nesavjesni investitori odlažući građevinski materijal, ali i oni koji pored kontejnera ostavljaju dotrajali namještaj. Kazne propisane za taj prekršaj su od 50 do 500 eura. Da bi izbjegli neprijatnost i plaćanje kazne, građani mogu pozvati Komunalne djelatnosti čiji će radnici preuzeti kabasti otpad, a što se tiče građevinskog otpada, sve što nije velike granulacije, mogu odvesti na deponiju  “Možura” i tamo ga bez nadoknade odložiti.

Poslednjih dana u Baru je ponovo aktuelizovano pitanje pasa lutalica i realne opasnosti koju, nesmetano se krećući ulicama, izazivaju. Nekoliko mještana naselja Šušanj se vidno uznemireno obratilo i medijima.

“Opština Bar neće dozvoliti da građani u strahu šetaju ulicama. To je problem kojem već duže vremena nastojimo stati na put. Nije jednostavno. Pokrenute su mnoge aktivnosti, a oprediljena su i sredstva za izgradnju azila za pse. Iako je svojevremeno za tu namjenu određena lokacija na Volujici, mještani okolnih naselja to nijesu dozvolili. Sada smo primorani da pronađemo novu lokaciju. Ipak, nijesam siguran ni da će izgradnja azila riješiti ovaj problem, jer kapacitet kojim će taj objekat raspolagati neće biti dovoljan. Veliki problem prave i vlasnici pasa koji se nakon izvjesnog vremena odriču ljubimaca i prepuštaju ih ulici zbog toga što nijesu u mogućnosti da ih drže ili im jednostavno- dosade”, komentariše Škerović.

Muku sa lutalicama i napuštenim psima dodatno usložnjava još jedna okolnost. Naime, javna je tajna da se proteklih godina pod okriljem noći iz drugih crnogorskih gradova kombijima dovoze psi i ostavljaju na barskim ulicama. Iz Komunalne policije ne negiraju da su upoznati sa time, ali, kako podvlače “u vezi sa tom pojavom nemaju ništa dokumentovano, niti im je neki građanin prijavio da je tome svjedočio”.

Iako je Odlukom o komunalnom uređenju grada propisano da vlasnici većih, potencijalno opasnih pasa, moraju svojim ljubimcima staviti korpu, oni se toga, kao ni zabrane puštanja pasa po javnim zelenim površinama, uglavnom ne pridržavaju. Načelnik Komunalne policije najavljuje povećane aktivnosti i po tim pitanjima i rigoroznije kažnjavanje. Odmah nakon turističke sezone Komunalna policija u saradnji sa Komunalnim  djelatnostima, otpočeće pripreme za sezonu kiša- čišćenje kanala, propusta. Načelnik Komunalne policije saradnjom sa ostalim službama je veoma zadovoljan, pri čemu posebno ističe odličan odnos sa Centrom bezbjednosti Bar, čiji pripadnici, kako podvlači “odmah po pozivu dolaze i daju podršku u rješavanju problema”.

Share.

Comments are closed.