Koncert pijaniste Nikole Vučkovića na Barskom ljetopisu

Sinoćnji program “Barskog ljetopisa” obilježio je nastup pijaniste Nikole Vučkovića. U punoj koncertnoj sali Dvorca kralja Nikole, ovaj rođeni Baranin predstavio se “Sonatom u h-molu” Franca Lista, te Ravelovom “Gaspard de la nuit”.

Još kao učenik, pa kasnije i student, ovaj pijanista bio je dobitnik prestižnih stipendija i nagrada. Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima, nastupao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar kako u regionu, tako u Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Njemačkoj. U inostranstvu je nastupao na brojnim festivalima, a otvaranje “Verbania Musica” u Italiji povodom 150 godina od smrti Frederika Šopena jedan je od najvažnijih u njegovoj karijeri. Ipak, i za njega, kao za većinu njegovih kolega, veliku sentimentalnu vrijednost imaju nastupi kod kuće.

“Bez obzira na druge angažmane koje obavljam, uvijek mi je drago kad imam priliku da nastupam kod kuće, a za Bar sam posebno vezan, jer sam tu i rođen. Ovdje nisam nastupao sigurno deset godina i hvala svima koji su me pozvali da se vratim“, rekao je Vučković i dodao da su prilike za nastup u Crnoj Gori jako rijetke, te da se sve svodi na festivale.

“Svi mi čekamo ljeto da bismo nastupali, jer prilike nisu česte. Postoji nekoliko festivala koji su renomirani u Crnoj Gori, kao što je i ‘Barski ljetopis’ i uvijek mi je zadovoljstvo da nastupam na njima“, istakao je ovaj talentovani pijanista koji se trenutno nalazi na čelu Muzičke škole u Budvi.

Iako kao direktor, kako sam kaže, obavlja administrativni dio posla, trudi se da među djecom širi ljubav prema klasičnoj muzici koja za njega predstavlja najljepšu stvar na svijetu.

“Apelujem na sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu djeci u našoj zemlji, na način da stvore okolnosti i priliku da se pokažu i dokažu, a festivali zapravo i jesu takva vrsta okolnosti“, zaključio je Vučković.

Vučković je, od 2015. godine, stalni član dua „2Soul(o)s“, sa istaknutom crnogorskom violinistkinjom Dušicom Kordić, koja je kao specijalna gošća sinoćnjeg koncerta na “Barskom ljetopisu“, za barsku publiku izvela “Rumunsku rapsodiju“.

Share.

Comments are closed.